fbpx

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Vertaling van The 7 Habits of Highly Effective People

 

Samenvatting

Covey structureert in een stappenplan zijn ontwikkelingsmodel voor leiderschap. Alle stappen dienen in chronologische volgorde te worden doorlopen naar het summum van leidinggeven. De eerste stap die een leider moet maken is die van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. Hierbij begin je met het bepalen van de agenda voor je eigen leven. Je bent architect van je eigen leven (eigenschap 1). Je stelt vast wat je in het leven belangrijk vindt, waar je voor staat en wat je wilt bereiken (eigenschap 2). De derde eigenschap gaat over proactief leidinggeven, waarbij timemanagement en prioriteren centraal staat.

Als een leidinggevende de eerste drie stappen heeft doorlopen, is het tijd voor de volgende fase. De leider gaat van onafhankelijkheid naar wederzijdse (zelfgekozen) afhankelijkheid. Je blijft weliswaar onafhankelijk, maar tegelijkertijd besef je dat je met anderen meer kunt bereiken dan in je eentje. Vervolgens is het belangrijk om aandacht te geven en te ontvangen. Dat bereik je door te denken in termen van “win/win”. Hierbij zoek je bij conflicten altijd naar oplossingen die recht doen aan alle partijen en waarbij geen verliezers zijn (eigenschap 4). Je eerst concentreren op het begrijpen van de ander en dan pas energie stoppen in het begrepen worden is eigenschap 5. Een andere eigenschap om wederzijdse afhankelijkheid te bereiken is het synergetisch werken. Hieronder wordt verstaan dat je aanpak fundamenteel gebaseerd is op respect, samenwerking en vertrouwen (eigenschap 6). Uiteindelijk wordt het stappenplan afgerond met de zevende eigenschap, namelijk het behouden van effectief leiderschap. Door bewust te blijven van je eigen communicatie, voldoende oefening, rust en soortgelijke elementen houd je de conditie van je lichaam, geest en relaties op peil. 

Onze mening

 

Het lijkt een eenvoudige vraag, totdat je de impact van dit boek realiseert. Covey heeft mede dankzij dit boek een beursgenoteerd bedrijf dat in meer dan 144 landen actief is. De totale jaaromzet bedraagt ongeveer 200 miljoen dollar. Daarnaast heeft ‘Time magazine’ Covey als een van de 25 meest invloedrijke Amerikanen aller tijden bestempeld.

Ook wordt het boek in vele, vele landen nog altijd als een bestseller verkocht. In Nederland is het boek door lezers van ‘Management Team’ verkozen tot het beste managementboek aller tijden. Dus de vraag; ‘wat vinden wij van dit boek’ moeten we toch met enige bescheidenheid beantwoorden. Maar, aan de andere kant getuigt het van bepaalde leiderschapskwaliteiten om je ook hier door niet te laten beïnvloeden en een eigen mening te formuleren. Maar respect voor de schrijver en zijn boek, dat hebben we zeker!

De meerwaarde van ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ is dat alle stappen in de juiste volgorde en in de juiste context aan de lezer wordt gepresenteerd. Hierbij is het plan van aanpak tot effectief leiderschap van binnen naar buiten gericht; verandering begint immers bij jezelf! Covey geeft bij alle zeven stappen een toelichting en geeft veel praktijkvoorbeelden. Covey geeft concrete tips en trucs om uw leiderschapskwaliteiten tot een hoger niveau te brengen. Dit maakt het boek voor iedere leidinggevende zeer waardevol. Uiteindelijk vergroot je met concrete voorbeelden ook jouw referentiekader.

Door de intern naar externe benadering van leiderschap wordt een leider bewust dat hij eerst en voortdurend aan zichzelf moet werken om een goed te leider te worden. Een positieve instelling bij leidinggeven straalt af op andere mensen. Wij zijn wel van mening dat Covey met veel minder woorden de kern van zijn boodschap had kunnen brengen, een probleem wat veel Amerikaanse auteurs hebben. Hierdoor bestaat het risico dat de lezer de boodschap verliest.

Ook de begrippen van de eigenschappen zijn wat omslachtig en lastig om te beklijven. Liever zouden we eenvoudige termen zien die je te allen tijde kunt herhalen. In de huidige vorm blijft het toch vooral bij een theoretische achtergrond, goed voor trainingen en seminars. Maar als model die jij direct in de praktijk kunt toepassen, wat ons betreft minder geschikt. 

Het boek en onze filosofie

 

Ook de LiDRS-filosofie van leidinggeven begint eerst bij jezelf als individu. Je zult je bewust moeten zijn van jouw sturingsmogelijkheden als leider, voordat je daadwerkelijk kunt gaan bijsturen op basis van de resultaten in een team. Hiermee onderschrijven we dan ook de kern van het boek. Ook zien we verschillende kleinere elementen van Covey terugkomen in het LiDRS-model. Bijvoorbeeld de eerste 2 eigenschappen van Covey die uitstekend samenvallen met de authenticiteit die wij van een leider graag willen zien. Maar verder ook de overkoepelende kritieke leiderschapseigenschappen komen, soms in beperkte vorm, terug in het boek van Covey. Voorbeelden hiervan zijn de mentale eigenschappen (prioriteren, begrijpen), handelingseigenschappen (proactief, doelgericht), sturende eigenschappen (win/win) en sociale eigenschappen (wederzijdse afhankelijkheid, communiceren). Daar waar Covey zijn 7 eigenschappen als een stappenplan tot succes benadert, is het LiDRS-model een directe handleiding om te sturen op jouw leiderschap. Het boek draagt zeker bij om meer inzicht te krijgen in het onderwerp leiderschap en is een aanrader voor jouw ‘to read’ lijst!