fbpx

Nudge

Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart

Samenvatting

 

Het boek, waarvan de eerste druk al in 2008 verscheen, beschrijft hoe we mensen door middel van een positief duwtje in de rug, een “nudge”, kunnen helpen de juiste beslissingen te nemen die hen gezonder en gelukkiger kunnen maken. Na de inleiding waarin beschreven wordt wat een “nudge” is bestaat het boek uit 4 delen.

  1. Humans en Econs. Hierin wordt aangegeven dat er eigenlijk in hoofdzaak 2 soorten mensen zijn Humans die niet zo goed zijn in het nemen van beslissingen, zij reageren vaak met hun “reptielenbrein” en Econs, die rationeel denken, reflectief zijn en bewust beslissingen nemen.
  2. Dit hoofdstuk mogen Econs overslaan, maar is voor Humans zeer noodzakelijk leesvoer. Het beschrijft hoe je door “nudges” die door overheid en particulieren worden toegepast, beter met geld kunt omgaan. Het bekendste voorbeeld is het “Save More Tomorrow” programma dat een enorm succes is in de VS. Het zorgt ervoor dat mensen in de toekomst meer gaan sparen zodra hun salaris omhoog gaat.
  3. In dit hoofdstuk gaat het om betere gezondheid en een beter milieu door de toepassing van “nudges”. Door een systeem van Vastleggen, Evalueren en Alternatieve prijzen vergelijken, is veel te besparen op de kosten van je persoonlijke gezondheidszorg en op andere terreinen. Bijdragen aan een beter, schoner milieu doe je makkelijker wanneer je hiertoe met slimme “nudges” wordt aangespoord.
  4. Aanvullingen en bezwaren. In dit laatste deel worden 10 voorbeelden van succesvolle “nudgets” beschreven. Daarnaast wordt aangegeven hoe mensen die “nudges” als iets negatiefs zien, kunnen worden overtuigd dat deze manier van mensen beïnvloeden/helpen erg zinvol is.

Nudge_LiDRS

Wat vinden wij van het boek?

 

Het boek geeft uitstekend en wetenschappelijk goed onderbouwd weer wat “nudges” zijn, hoe die werken in ons brein en wat we ermee kunnen bereiken.

Doorspekt met talloze voorbeelden en experimenten die vrijwel allemaal tot de verbeelding spreken. Het leest niet heel erg vlot, mogelijk door de vertaling, en is heel sterk op de Amerikaanse maatschappij georiënteerd.

Hoe haakt het boek in op onze filosofie?

 

Een goed leider maakt eveneens gebruik van “nudges”, duwtjes in de goede richting om mensen zodanig te laten handelen en beslissingen te laten nemen waardoor ze beter in hun vel komen te zitten en tevens bijdragen aan een gewenst positief resultaat. Wanneer je je bewust bent van het begrip “nudge” en er oog voor krijgt is het zeker toepasbaar in de dagelijkse praktijk van leiding geven.

Over LiDRS

U wilt uzelf verder ontwikkelen als leider. U bent dan ook ongetwijfeld op zoek gegaan naar passende leiderschapstheorieën, maar heeft hierbij – net als wij – ervaren dat deze theorieën over leiderschap vaak niet aansluiten op de praktijk. Ondanks alle boeken en modellen over leiderschap, ontbreekt het aan praktische tips en handige hulpmiddelen. En juist die zijn onmisbaar bij uw ontwikkeling als leider.

Vaak wordt leiderschap geassocieerd met termen als dienend, autoritair of authentiek. Dit komt echter niet overeen met de praktijk. Onze ervaring is namelijk, dat u pas een goed leider bent wanneer u uw manier van leidinggeven ter plekke kunt veranderen.

Vanuit die gedachte en met onze eigen ervaringen en kennis helpt LiDRS u om u verder te ontwikkelen als leider.

LiDRS biedt u hiervoor een totaalconcept. Leer wat het betekent om een goede leider te zijn! Onze kennis en kunde hebben wij gebundeld in een boekeen model en diverse trainingencoaching en natuurlijk interim management en consultancy voor duurzame verandering en performance verbetering in uw organisatie.

In LiDRS vindt u een energieke organisatie die van aanpakken weet. Wij staan voor persoonlijke aandacht, plezier en een gegarandeerde ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten en teamperformance.

Neem vandaag nog uw eerste stap op weg naar beter leiderschap. Neem vandaag nog contact op met LiDRS!

LiDRS bibliotheek