fbpx

Wie heeft mijn kaas gepikt?

Omgaan met verandering; zakelijk en prive

 

 

Samenvatting

 

Wie heeft mijn Kaas gepikt is een leuk verhaal over twee muizen Snuffel en Snel en twee minimensjes Peins en Pieker die in een doolhof leven. De vier hoofdrolspelers hebben een plek gevonden waar een enorme hoeveelheid en variëteit aan Kaas is. Op deze plek is iedereen erg gelukkig, totdat de dag komt dat alles op is. Dan begint de speurtocht naar de nieuwe Kaas en gaat iedereen daar anders mee om. De Kaas is een metafoor voor wat we willen bereiken en behouden in ons werk of leven, zoals waarden als erkenning, gezondheid, vrijheid, status of concretere zaken als een baan, werkplek of een bonus.

De muizen Snuffel en Snel passen zich snel aan. Ze hadden al geruime tijd zien aankomen dat de kaas op zou raken. Ze hebben het doolhof al verkend, zijn nieuwe wegen ingeslagen en hebben daarbij nieuwe Kaas gevonden. Voorlopig zitten ze goed, maar ze zijn wel op hun hoede voor het slinken van de voorraad. De minimensjes Peins en Pieker pakken het echter heel anders aan. Ze hebben nooit gemerkt dat de voorraad slonk en hadden de voorraad als oneindig bezit beschouwd. Ze zijn volkomen overvallen door de verandering. Ze worden boos, vragen zich af hoe dit kon gebeuren, vechten tegen het idee dat de Kaas op is en doen niets aan de situatie. Geleidelijk groeien Peins en Pieker uit elkaar. Peins volhardt in het behouden van de Kaas die er eens was. Hij is bang voor de verandering. Pieker probeert Peins te overtuigen dat ze iets anders moeten proberen en op zoek moeten naar nieuwe Kaas. Peins ziet het niet zitten. Uiteindelijk komt Pieker in actie en overwint zijn angst voor het onbekende doolhof. Tijdens zijn nieuwe avontuur vraag hij zich af: Wat zou ik doen als ik niet bang was? Hij ontdekt zo veel over zichzelf en hij schrijft de levenslessen op de muur:

  • Houd de voorraad Kaas in de gaten, zodat je merkt dat deze slinkt;

  • Wie niet verandert sterft uit;

  • Hoe sneller je afstand neemt van je oude Kaas, des te sneller vind je nieuwe;

  • Als ik me sneller aan een verandering zou aanpassen, zou dat alles een stuk eenvoudiger

    maken;

  • Het is veiliger om op zoek te gaan, dan zonder Kaas te blijven zitten

  • Als ik me nieuwe Kaas voorstel, komt dit dichterbij, al heb ik het nog niet gevonden;

    Na een lange tocht vindt Pieker uiteindelijke nieuwe Kaas en zijn vriendjes Snel en Snuffel. Zij zijn er al een tijdje. Pieker leert van hen dat het belangrijk is niet te lang te blijven nadenken en de dingen niet ingewikkelder te maken dan ze zijn. Toen de omstandigheden veranderden pasten zij zich aan. Pieker hoopt dat hij Peins nog een keer terug zal zien. Hij heeft aanwijzingen achtergelaten om hem de weg te wijzen.

    De Kaas is een metafoor voor alle verworvenheden in het leven, werk, relaties, bezit, gezondheid en ga zo nog maar even door. Die verworvenheden kun je ook kwijt raken. De centrale vraag is: hoe gaan we met verandering om? Zijn we ingesteld op een leven dat constant aan verandering onderhevig is, of zitten we vast in onze verworvenheden en bevriezen we als een verandering ons overvalt? 

 

 

  1.  
  2. Onze menin

    1. De auteurs maken net als in het boek ‘Onze ijsberg smelt – succesvol veranderen in moeilijke tijden‘ van de auteurs John Kotter en Holger Rathgeber (zie bibliotheek www.lidrs.nl) gebruik van een aansprekende parabel. Het is een prettig leesbaar boek. Het voordeel van de parabel zijn de herkenbare situaties en de aandacht voor logica, communicatie, initiatief en actie. Een kritische noot is wel de beperkte diepgang van het boek. Het gaat in op een aantal standaard persoonlijkheden. Degene die wil veranderen wint het van zij die dat niet doen. Het gaat hier om de persoonlijke wil om te veranderen. De verandering wordt alleen niet in het geheel van de groep bekeken. Het gaat hier om het individu. 

     

Het boek en onze filosofie

 

  1. Het boek gaat in op een aantal belangrijke voorwaarden die overeenkomen met ons LiDRS-model. Bij een verandering moet je rustig blijven en stressbestendig zijn om overzicht te behouden. Je dient de verandering te analyseren en nieuwsgierig en creatief op zoek te gaan naar alternatieven. Een leider heeft visie en denkt juist aan verandering om de concurrentie voor te blijven. Stilstand is immers achteruitgang. De muizen hadden dat goed begrepen. Daarnaast dien je ook veeleisend, proactief en besluitvaardig te zijn in je handelen om de verandering het hoofd te bieden. Dit zijn allemaal bouwstenen die vallen onder de waargenomen, mentale en handelingseigenschappen. Het verhaal gaat vooral over hoe je als individu, en niet zozeer als leider met verandering om moet gaan. Maar ook in de LiDRS-filosofie gaat het allereerst om jezelf. Uiteindelijk werk je aan jezelf om vervolgens een beter leider te worden. “Wie heeft mijn Kaas gepikt” is een interessant boek waarin het complexe proces van verandering, opgehangen wordt aan een verhaallijn van muizen, kaas en een doolhof.

    De kracht van het boek zit dan ook in de eenvoud van het verhaal, deze blijft je gemakkelijk bij en is daardoor beter toe te passen. Kortom een aanrader! 

  2.