Feedback is noodzakelijk om écht beter te worden
Wereldkampioen F1 Lewis Hamilton vraagt om (anonieme) feedback om de concurrentie voor te blijven.
Zeer recent las ik een artikel over de Formule 1 in motorsport.com. Nu verslind ik sinds de toetreding in de F1 van de zoon van Jos Verstappen weer alles wat hierover gaat. Dit keer ging het artikel niet alleen over het racen zelf, maar juist over de manier waarop wereldkampioen Lewis Hamilton ervoor zorgt dat hij beter is, wordt, blijft dan de rest. De kern zat in feedback vragen en samen verbeteren. Ook vanuit ons perspectief; leiderschapsontwikkeling en het verbeteren van teamperformance, benadrukken we het nut en noodzaak van feedback. Een uitstekende mogelijkheid om de wereld van F1 en leiderschapsontwikkeling bij elkaar te brengen.
Verstappen en Leclerc
Lewis Hamilton heeft naar eigen zeggen zijn piek nog niet bereikt. Dat is volgens de wereldkampioen Formule 1 ook nodig om jonge honden Max Verstappen en Charles Leclerc te verslaan. Max Verstappen was in het tweede deel van 2018 de man die Hamilton het meest onder druk kon zetten. Verstappen won in Mexico en was ook in Brazilië op weg om Hamilton te verslaan. De Nederlander hoopt dat Red Bull met Honda opnieuw een stapje vooruit kan zetten om Mercedes echt te gaan bestoken. Charles Leclerc geeft weer een nieuwe, frisse impuls aan Ferrari en Sebastian Vettel. De bloedsnelle Monegask kwam over van Sauber en wisselde van zitje met Kimi Raikkonen.
Hamilton weet dat hij dus niet op zijn lauweren mag rusten: de volgende generatie komt eraan. De Brit heeft nog een contract tot en met 2020 bij Mercedes en “wil in die tijd beletten dat Ferrari en Red Bull een titel pakken”, klinkt het strijdvaardig bij de Brit. “Ik ben nog niet op mijn top, maar kom in de buurt. Een jongen als Max Verstappen wil me de titel afpakken en nu heb je Leclerc in een Ferrari en die wil ook indruk maken. Dat soort factoren motiveren me. Die kerels zijn allemaal een stuk jonger dan ik. Ik ben nu de op twee na oudste rijder en ik ben pas 33. Hoe blijf ik beter en fitter dan al die gasten? Hoe blijf ik mentaal meer gefocust en doortastend? Max en Charles te snel af blijven, dat is mijn grootste focus.”
Vertel me waar ik beter kan doen
Sinds de opkomst van Sebastian Vettel, nu al tien seizoenen geleden, was Nico Rosberg de enige andere rijder die Hamilton kon bedreigen als regelmatige racewinnaar. Rosberg sloot die periode in 2016 af met de wereldtitel na een seizoen onder hoogspanning. Hamilton heeft het nog nooit tegen Verstappen en Leclerc moeten opnemen in een titelgevecht, maar is voorafgaand aan het seizoen al tijdig aan zijn analyse begonnen. “Ik heb de ervaring en weet hoe je je jaar moet indelen”, stelt de vijfvoudige kampioen. “Voor dat het F1 circus losbarst ga ik uitpluizen hoe ik nog beter kan worden. Ik heb mijn team gevraagd om me e-mails te sturen uit verschillende afdelingen. Ik heb ze gevraagd eerlijk te zijn, ze hoeven zelfs niet te zeggen van wie de feedback komt. Vertel me gewoon waar ik beter kan doen, en of er iets is dat ik heb gezegd dat de energie binnen het team heeft veranderd. Wat dan ook. Ik wil de beste aller tijden zijn en dan moet je ook op alle vlakken winnen.”
Iedereen heeft een blinde vlek
De wil om te winnen is een voorwaarde om de beste te kunnen zijn. Dit geldt in topsport zoals Formule 1, overwinningen van Ajax tegen Real Madrid en Juventus, turner Epke Zonderland die Europees kampioen wordt en Matthieu van der Poel die ook op de weg laat zien hoe goed hij is. Maar dit principe gaat verder dan alleen topsport. Dit geldt ook voor jou en het team waar jij het beste uit wilt halen. En om de beste te kunnen zijn moet je weten waar het beter kan en moet. Helaas hebben wij als mens teveel blinde vlekken en is een objectieve kijk een randvoorwaarde om te verbeteren en uiteindelijk op de toppen van je kunnen te presteren. Maar feedback vragen, ontvangen en geven is nog niet zo gemakkelijk. Toch als we allemaal hetzelfde doel nastreven, moeten we redelijk eenvoudig over onze ego heen kunnen stappen. Als een wereldkampioen zoals Lewis Hamilton om (anonieme) feedback durft te vragen om te verbeteren, wat weerhoudt ons dan?
Over LiDRS
Je wilt jezelf verder ontwikkelen als leider. Je bent dan ook ongetwijfeld op zoek gegaan naar passende leiderschapstheorieën, maar hebt hierbij – net als wij – ervaren dat deze theorieën over leiderschap vaak niet aansluiten op de praktijk. Ondanks alle boeken en modellen over leiderschap, ontbreekt het vaak aan praktische tips en handige hulpmiddelen. En juist die zijn onmisbaar bij jouw ontwikkeling als leider.
Vaak wordt leiderschap geassocieerd met termen als dienend, autoritair of authentiek. Dit komt echter niet overeen met de praktijk. Onze ervaring is namelijk, dat je pas een goed leider bent wanneer je jouw manier van leidinggeven ter plekke kunt veranderen.
Vanuit die gedachte en met onze eigen ervaringen en kennis helpt LiDRS om je verder te ontwikkelen als leider.
LiDRS biedt hiervoor een totaalconcept. Leer wat het betekent om een goede leider te zijn! Onze kennis en kunde hebben wij gebundeld in een boek, een model en diverse trainingen, coaching en natuurlijk consultancy. In LiDRS vind je een energieke organisatie die van aanpakken weet. Wij staan voor persoonlijke aandacht, plezier en een gegarandeerde ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten.
Neem vandaag nog jouw eerste stap op weg naar beter leiderschap. Neem vandaag nog contact op met LiDRS!