Hoe feedback jou gaat helpen
Feedback tips zonder het gebruik van standaardlijstjes
Feedback geven en ontvangen, hoeveel boeken en artikelen zijn hierover geschreven? Misschien wel teveel. Risicovol om dan juist hierover een artikel te schrijven. Maar hoeveel lijstjes er ook zijn om op de juiste manier feedback te geven, wij hebben ervaren dat het om meer gaat dan stap voor stap een vinklijstje af te lopen. Het doel is uiteindelijk dat de ontvanger jouw feedback accepteert en bij voorkeur daarmee aan de slag gaat. Feedback gaat over elkaar aanspreken, jezelf open en kwetsbaar opstellen naar de ander. Heb je het al eens meegemaakt dat je feedback ontvangt en dat je niks met de inhoud kunt? Of dat je als feedbackgever het idee krijgt dat de ontvanger heel geïrriteerd raakt? Waar ligt dat aan, maar vooral wat kun je eraan doen?
Feedback geven en ontvangen doe je samen. Daarnaast maak je samen de keuze of de feedback constructief zal zijn of niet. Om toch nog even op dat standaard lijstje terug te komen weten we dat je feedback geeft op een geschikt moment, dient het actueel te zijn, in een veilige setting voor de ontvanger en zal het over een herkenbare situatie gaan. Wat we hierbij missen is de impact van het gedrag van de feedback gever op de ontvanger. Want je kunt je feedback nog zo goed vormgeven, effectief communiceren doe je samen. Maakt bijvoorbeeld de ontvangende partij de keuze om niet te willen ontvangen, dan bereik je weinig. Dit klinkt waarschijnlijk herkenbaar, maar hoe zorg je er nu voor dat de ontvanger wil ontvangen; jouw intentie en boodschap accepteert? Daarvoor hebben we enkele adviezen op een rij gezet.
1. Vraag of je de ander feedback mag geven. Feedback geef je bij voorkeur 1 op 1. Je kunt je voorstellen dat het effect van feedback op iemand wat ongemakkelijk is, terwijl je tussen collega’s staat.
2. Stem je boodschap af op de ‘ontvangsttaal’ van de ander. Voordat je een boodschap over gaat brengen is het handig om een inschatting te maken of de ontvanger visueel, auditief of kinesthetisch is ingesteld. Kortom ga je jouw boodschap beeldend, op intonatie of op het gevoel richten om over te komen.
3. Wees je bewust dat de feedback jouw interpretatie is. Door feedback te geven aan de ander geef je jouw mening over het gedrag van de ander en wat dit gedrag met jou doet. Je geeft daarmee indirect weer wat jouw behoeften zijn en wat jouw beleving is. TIP: blijf tijdens het gesprek vanuit jezelf praten, het zijn jouw ervaringen, haal er geen andere personen bij.
4. Zorg voor eenzelfde niveau in gesprek tussen ‘gever’ en ‘ontvanger’. Vraag je continu af of het over inhoud, proces of emoties gaat bij beide personen in het gesprek. Wanneer je als ‘gever’ praat op het niveau van inhoud terwijl de ‘ontvanger’ met het proces bezig is, zal de boodschap niet over komen en gaat de goedbedoelde intentie verloren. Als de ontvanger van feedback zegt: ‘Ik ben teleurgesteld, die opdracht gaat aan mijn neus voorbij terwijl ik er zo hard aan heb getrokken’. Ga dan in op de emotie die de ontvanger laat zien en ga niet een lijstje opnoemen wat hij allemaal in het proces anders had moeten aanpakken om de opdracht wel te krijgen.
5. Houdt rekening met woordkeus, houding en toon. De non-verbale communicatie is in ieder gesprek van belang en zeker bij het geven van feedback. Een open houding, een juiste toon en een weloverwogen woordkeuze zorgen voor ontvankelijkheid van wat jij te zeggen hebt tegen de ander. TIP: oefen de zinnen die je wil uitspreken van te voren en kijk naar je zelf in de spiegel. Dit voelt misschien een beetje vreemd maar door te oefenen is de kans groter dat je geen spreekfouten maakt en je zelfverzekerder de feedback kunt geven.
6. Verlies de ‘ontvanger’ niet uit het oog. Wees je bewust dat de ‘ontvanger’ redenen heeft waarom bepaald gedrag wordt getoond. Herken ook de ‘goede’ reden van de ander voor dit gedrag, ga hier het gesprek over aan en leer hiermee ook over jezelf.
Naast het geven van feedback is het ontvangen van feedback ook geen vanzelfsprekendheid. Ook voor de ontvanger van feedback hebben we enkele adviezen op een rij gezet:
1. De feedback zegt iets over het effect van jouw woorden en gedrag op anderen. Je hoeft geen weerstand of verwarring te voelen over de feedback. Het zegt namelijk niets over jou als persoon, of over jouw intentie.
2. Neem het cadeau in ontvangst. Zie de feedback als een cadeau waar je jezelf mee kunt ontwikkelen en verbeteren. Een ander zal geen energie in jou steken als je niet de moeite waard bent of wanneer de ander niet het beste met je voor heeft.
3. Durf de in de spiegel te kijken. Feedback is niet altijd makkelijk om te ontvangen, zeker wanneer het negatieve feedback betreft. Het kan confronterend zijn en je bewust maken dat het beeld dat je van jezelf hebt misschien aangepast dient te worden.
Feedback gaat over elkaar aanspreken op gedrag, jezelf open en kwetsbaar opstellen. Er is lef en durf nodig, niemand zegt dat het makkelijk is. Je krijgt er ook wat voor terug, namelijk meer begrip en je zult zien dat wanneer eenzelfde soort situatie zich voordoet waar je de ontvanger van feedback hebt voorzien, deze door die persoon op een andere manier wordt ervaren. Zo help je jezelf en anderen bewuster te maken van zichzelf en daarmee een stukje verder te ontwikkelen.
Wil je zelf eens kijken wat feedback met jou doet? Dan kun je het beste starten met een veilige manier van feedback ontvangen. Het LiDRS-model® kan je hierbij helpen. Op een leuke en eenvoudige manier kun je anderen (anoniem) vragen om feedback te geven op jouw leiderschap. Niet alleen geeft dit je een goed beeld hoe jij met feedback omgaat, maar geeft het ook direct een objectieve kijk op hoe jouw leiderschap wordt ervaren. De manier om te werken aan persoonlijke ontwikkeling.
Wil je meer weten over feedback ontvangen en geven, meer inzicht krijgen in leiderschap en bovenal een inspirerende en leuke dag hebben, maak dan kennis met LiDRS tijdens de Masterclass leiderschap op 16 september 2017 in Haarlem. Schrijf je vandaag nog in en ontvang tevens gratis toegang tot het LiDRS-feedback model®.