fbpx

Leiderschap is te leren

LiDRS Academy biedt mengpaneel voor managers

Door: Arie Booy – Noordhollands Dagblad

Bij de Koninklijke Marine weten ze wat leiderschap is. Sinds jaar en dag wordt bij de zeemacht veel aandacht besteed aan leidinggeven op de werkvloer. Dat begint met kleine teams, maar wordt steeds verder opgeschaald. Logisch dus dat zich daar ideeën ontwikkelen over leiderschap. Het door Jochen Hekker bedachte LiDRS-model bijvoorbeeld.

Leiderschap is geen rocket science. Het valt goed te leren”, is de mening van Walter Kers. Hij kan het weten, want na ruim drie decennia bij de Koninklijke Marine in leidinggevende functies is hij nu als trainer verbonden aan LiDRS Academy. 

LiDRS Academy is een jong bedrijf dat trainingen, coaching en consultancy over leiderschap verzorgt. ,,Op elke werkvloer – of het nou in het bedrijfsleven of de krijgsmacht is – is leiderschap belangrijk. Kenmerken van een goede leider heeft iedereen in zich. Je moet ze wel leren herkennen, inzetten en ontwikkelen. LiDRS (spreek uit: leaders) Academy voorziet daar in met een leiderschapsmodel dat bedacht is door Jochen Hekker, de oprichter van de onderneming ”, legt Walter Kers uit.

Chef

Niet geheel toevallig kennen Kers en Hekker elkaar van de marine. Kers monsterde daar als matroos aan, klom op tot onderofficier en werd in 2010 door de toenmalige admiraal gevraagd om chef d’equipage te worden van de gehele marine. In die rol reisde Kers met de admiraal over de wereld: ,,Een chef d’equipage op een marineschip of kazerne is de hoogste onderofficier” legt hij uit. ,,Aan hem of haar rapporteren de andere onderofficieren. Wanneer de admiraal en ik een bezoek aan een schip of vestiging in Nederland of overzee maakten, peilde ik bij het middenkader de stemming. Zo pikte ik zaken op die van belang waren en die ik weer onder de aandacht van de admiraal kon brengen.” Na zijn leeftijdsontslag werd Kers benaderd om samen met Hekker aan LiDRS Academy te gaan werken. Haarlemmer Jochen Hekker was een officier van bijna veertig jaar die een boek schreef over het door hem ontwikkelde leiderschapsmodel. Toen bleek dat hij daar zijn brood mee kon verdienen, verliet de Haarlemmer de marine om zich fulltime op LiDRS Academy te storten.

Wortels

,,Jochen en ik hebben de wortels weliswaar in de zeemacht, maar onze organisatie heeft ook trainers uit heel andere werkvelden”, legt Kers uit. ,,Het klopt dat de Koninklijke Marine veel aandacht besteedt aan aspecten van leiderschap. Je wordt niet zomaar commandant van een schip. Daar gaat een lange weg aan vooraf en op allerlei momenten wordt het leiderschap getest en op de proef gesteld. In het bedrijfsleven kan dat een stuk sneller gaan. Als iemand, die niet getraind is in het geven van leiding, plots chef wordt van een groep van twintig werknemers, kan er van alles gebeuren. Zo iemand heeft wel een ’gereedschapskist’ nodig om leiding te kunnen geven. Met onze trainings- en coachingtrajecten kunnen we die middelen verschaffen.” Volgens Jochen Hekker valt een leiderschapsrol niet af te dwingen. Het gaat om legitimiteit; leiderschap is wat anderen je geven. Je moet het verdienen. Walter Kers weerspreekt de stelling dat in de marine het aantal strepen op de mouw maatgevend is voor de invloed.

Samen

Kers: ,,Ik ben het niet eens met mensen die stellen dat bij de marine de hiërarchie allesbepalend is. Misschien was dat vroeger sterker, maar in de moderne krijgsmacht gaat het er veel meer om dat je samen een klus klaart. Daarbij is inbreng van hoog tot laag van belang. Kijk hoe het gaat op een schip: je bent maanden weg van huis en 24/7 zit je letterlijk in het zelfde schuitje. Dan komen er heel andere aspecten om de hoek kijken dan enkel rangen en standen.” Kers vindt dat ook mensen die weinig aanleg hebben om leiding te geven, het kunnen leren. LiDRS Academy levert daarvoor de bouwstenen.

Knoppen

,,In het LiDRS-model kun je zien aan welke knoppen je moet draaien bij een bepaalde situatie op de werkvloer. Het lijkt veel op het bedienen van een mengpaneel waarbij je er voor kiest om de ene schuif meer open te zetten dan de andere. Ik vind het heel mooi om in mijn nieuwe baan de kennis en ervaring die ik in mijn leven bij de marine heb opgedaan over te dragen aan mensen in de burgermaatschappij. We hebben verschillende programma’s, zo kunnen trainees zelfs doorgroeien tot trainer bij LiDRS en kunnen dan binnen hun eigen organisatie aan de gang met het LiDRS-model. Onderdeel van onze leiderschapstraining is een afsluitende vaartocht door Amsterdam. Dan worden veel aspecten van de bij ons geleerde theorie in praktijk gebracht. Dat vinden de deelnemers vaak machtig interessant. En het is nog leuk ook, samen op het water.”