fbpx

Leren leiden van vakantie?!

Handige tips om je vakantie te gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling

 Je staat op het punt om op vakantie te gaan. Je controleert nog een laatste keer of je alles bij je hebt en je stapt vol goede moed de deur uit. Eindelijk die vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken. De start van je eerste werkdag als leidinggevende is niet veel anders. Waarschijnlijk neem je minder bagage mee en ga je ervan uit dat je ‘s avonds weer thuis bent. Zowel voor je vakantie als voor je eerste werkdag steek je veel tijd in de voorbereiding. Wat kan ik verwachten, wat wil ik zien/weten en wie wil ik ontmoeten? In plaats van recensies en foto’s uit de (online) reisgids kijk je voor je eerste leidinggevende dag nog 1 keer op de bedrijfswebsite. Een laatste inschatting van de mensen met wie je gaat werken en een korte bestudering van het jaarverslag. Anders dan op vakantie wil je nu een goede eerste indruk achterlaten bij de mensen die je ontmoet. Een succesvolle vakantie dankzij een goede voorbereiding spreekt voor zich. Maar kunnen we hiervan leren en onszelf verzekeren van een succesvolle eerste week als leidinggevende? Het antwoord is JA! 

Allereerst is een goede voorbereiding van belang. Je gaat informatie verzamelen over de organisatie, de mensen met wie je gaat werken en jouw rol. Waarvoor staat de organisatie, hoe onderscheiden we ‘ons’ en wie zijn ‘mijn’ teamleden. Uiteraard kijk je ook naar wie je peers in de organisatie zijn en aan wie je verantwoording gaat afleggen. Ook is het goed om al na te denken over hoe je jouw kwaliteiten gaat inzetten om de doelstellingen van de organisatie te ondersteunen. Je bent bezig je een beeld te vormen van wat je kunt verwachten, waar je naar toe wilt en hoe je dit gaat doen. Het is een algemene fase van beeldvorming en het creëren van situational awareness.

Na een gedegen voorbereiding ligt de focus op energie en passie! Je gaat als kersverse leidinggevende vol positieve energie naar je werk. Je bent je namelijk bewust van wat jouw uitstraling met je omgeving doet. Je loopt niet met de camera van je telefoon voor je gezicht door het kantoor, dus in tegenstelling tot het maken van vakantiekiekjes, schiet je nu vooral mentale plaatjes. Je staat continu ‘op scherp’ om een goede indruk achter te laten. Dit kost veel energie, maar gelukkig is dit iets waaraan het je niet ontbreekt. De passie waarmee je deze nieuwe uitdaging op je neemt en de aanstekelijke energie die je meeneemt wordt gevoeld en gewaardeerd.

Uiteindelijk geef en vraag je als nieuwe leidinggevende vertrouwen van de organisatie en de mensen met wie je gaat werken. Je vertrouwt op hun kennis en kunde. Je vertrouwt op integriteit, doorzettingsvermogen en betrokkenheid. Maar uiteindelijk vertrouw je echt op jezelf en de ervaring die je hebt. Vertrouwen geeft je de basis waarop je kunt leunen om een hecht team te smeden.

Voorbereiding, passie en vertrouwen om maar eens enkele elementen van leiderschap te noemen. Er zijn nog vele andere noodzakelijke elementen die jouw eerste week tot een succes zullen maken. Wat zou het handig zijn als je weet aan welke knoppen jij als leidinggevende kunt draaien. Even een ‘spiekbrief’ van de mogelijkheden om je kwaliteiten en energie in te zetten. Die ‘spiekbrief’ is beschikbaar. Het LiDRS-model geeft je 6 eenvoudige draaiknoppen om te sturen op de belangrijkste eigenschappen van een leider.

Met een goede voorbereiding, positieve instelling en vertrouwen in een goede afloop is jouw vakantie ook dit jaar vast en zeker een succes geworden. Een eerste stap in een nieuwe leidinggevende functie heeft dezelfde kans van slagen. Maak gebruik van de juiste handvatten en het succes ligt voor het oprapen!

 

Wil je nog meer handvatten om de juiste elementen beter in te kunnen zetten, kom dan naar de LiDRS Masterclass in Haarlem en ontdek wat LiDRS voor jou kan betekenen. Voor slechts 99 euro maak jij deel uit van deze geheel verzorgde dag. Voor meer informatie of direct inschrijven, kijk op www.lidrs.nl