fbpx

Moderne marineleider blaft niet

  • Jochen Hekker signeert zijn boek 'Leiders' in de Libris boekhandel aan de Markt in Breda. foto Johan Wouters/het fotoburo

    Jochen Hekker signeert zijn boek ‘Leiders’ in de Libris boekhandel aan de Markt in Breda. foto Johan Wouters/het fotoburo
BREDA – Ergens op een dag in 1997 vond Jochen Hekker zichzelf terug in een Texels weiland. Met elf andere aanstaande adelborsten om zich heen.

Op hun schouders rustten zware rugzakken en een zeven meter lange en tachtig kilo zware schakelketting. Voor hen wachtte een 4,5 uur lange wandeling naar het bivak. Het is de eerste dag van hun marine-opleiding.

Op dag twee was er weer zo’n wandeling. En op dag drie ook. Dat, vindt inmiddels de inmiddels ervaren marineman Hekker, zijn de momenten waarop karakters én leiders worden gevormd. “Als je wegloopt met een uitgedunde groep en je mensen ziet die de moed hebben opgegeven, dan weet je dat de echte leiders nog altijd aan het lopen zijn.”

Hekker (39), opgegroeid in Breda en Raamsdonksveer en nu woonachtig in Haarlem, schreef er een boek over: Leiders! Het werd onlangs tijdens bijeenkomsten in Haarlem (in het het bijzijn van luitenant-generaal Verkerk, de hoogste baas van de marine) en Breda gepresenteerd.

In zijn boek beschrijft Hekker momenten uit zijn opleiding bij en carrière in de marine waarbij leiders goed of juist fout handelden. Daarna kijkt hij wat hij er zelf uit kan leren en komt hij stap voor stap bij een model voor de ‘moderne’ leider. In het leger én in het burgerbestaan.