Deep Democracy
De wijsheid van de minderheid
Samenvatting
Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. De Lewis methode van Deep Democracy is na de Apartheid ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven. In essentie komt het erop neer dat je leert met uitersten om te gaan. Niet vanuit de gedachte dat we dwarsliggers moeten manipuleren en verleiden om zonder teveel morren het genomen besluit te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat de krachtigste besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.
Het boek biedt praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan. Deep democracy geeft handen en voeten aan termen als: verbindend leiderschap, co-creatie, participatief leiderschap, inclusie, ‘nieuw organiseren’ en sociale innovatie.
Uiteindelijk gaat het erom dat je mensen uitnodigt om tegenstellingen uit te spreken en je het juiste klimaat creëert om het werkelijke gesprek te voeren. Hiervoor wordt als leidraad de Lewis methode gehanteerd die uit 5 stappen bestaat:
Stap 1: Verzamel alle invalshoeken
Iedereen mag zijn of haar mening geven. Nodig mensen dan ook actief hiervoor uit. Aan jou als begeleider om dit actief maar neutraal te doen.
Stap 2: Zoek actief naar het alternatief
Zonder vooroordeel zoek je door naar andere invalshoeken; het alternatief
Stap 3: Verspreid het alternatief
Vaak wordt dit alternatief op voorhand weggelachen of weggewuifd. Zorg dat mensen niet alleen staan en ook deze alternatieven onderzocht worden.
Stap 4: Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het besluit
In deze stap ga je de mensen langs wiens stem niet zijn meegenomen en vraag je aan hen wat zij nodig hebben om in het meerderheidsbesluit mee te gaan. Deze minderheidswijsheid voeg je dan toe aan het meerderheidsbesluit.
Stap 5: Duik in de onderstroom
Na een korte neutrale beschrijving van wat er in de groep speelt, vraag je de groep gezamenlijk te kijken wat zich onder de waterlijn afspeelt.
Wat vinden wij van dit boek?
Het blijkt lastig om vanuit LiDRS met één gedragen mening een boekrecensie te schrijven. Sommige trainers kunnen zich helemaal vinden in Deep Democracy, anderen staan hier wat sceptisch tegenover. In dit geval zijn de meningen dus zo verdeeld, dat we er hier voor kiezen om een “tegengeluid” te laten horen ten opzichte van de overwegend positieve recensies. De andere kant van de medaille.
Zo zal voor de één dit boek lekker weglezen, anderen moeten “ploeteren” om door dit boek heen te komen. Het boek bevat interessante inzichten maar zijn soms zo cliche en ‘gemaakt’ toegelicht, wat afleidt en afbreuk doet aan de inhoud waar het om draait. Als de inhoud ver weg van je persoonlijkheid ligt zal het misschien lastig zijn om te blijven lezen. Dat je actief de ‘stille mensen’ in een groep moet benaderen om hen te betrekken bij de besluitvorming. Allemaal waar, maar hier kan voor een leidinggevende een grens aan zitten. Interessant is dan niet ‘de boodschap die we niet gehoord hebben’ maar vooral de achtergrond van het gedrag waarom iemand zich niet uitspreekt. Hebben we dan wel de juiste teamspelers aan boord? Geven wij als leidinggevende de ruimte om vrijuit te spreken?
Iedere kritische noot op Deep Democracy leidt wellicht tot een discussie met voorstanders die niet valt te winnen. Want vast en zeker is Deep Democracy geschreven voor leiders die “soft skills” niet bovenin hun gereedschapskist hebben liggen. Toch willen we een kritische noot plaatsen, juist om de discussie over leiderschap op gang te houden. Soms lijkt het wel alsof de ambtenarij zich in allerlei organisaties worstelt en we een Zuid-Europese manier van werken aan het introduceren zijn en vooral niet op teveel tere zieltjes moeten stappen. Maar misschien is dit daarom juist een goed boek, het brengt de (interne) discussie op gang. De beste leeromgevingen ontstaan altijd bij frictie, irritatie en wrijving.
De Amerikaanse opzet en lay-out van het boek (voorbeelden en oefeningen door de tekst heen laten lopen) kunnen afleiden waar het echt om gaat.
In essentie kun je er niet omheen dat je een gedragen en meer duurzaam resultaat krijgt met het toepassen van de Lewis methode. De vraag is alleen tegen welke kosten. De Pareto analyse kan een uitstekend middel zijn om efficiënte besluitvorming aan te gaan. Soms moet je misschien accepteren dat niet alle meningen gehoord zijn. Indien de situatie vraagt om echte grondigheid, zonder kosten of tijdsfactor, dan werkt de Lewis methode vanzelfsprekend beter.
Hoe haakt het aan bij onze filosofie?
Leiderschap staat synoniem aan verbinden, inspireren en vanuit een intrinsieke motivatie ervoor zorgen dat er een gezamenlijk doel wordt gerealiseerd. Ik geloof dat Deep Democracy hieraan bijdraagt, maar de vraag blijft; tegen welke kosten….
Over LiDRS
U wilt uzelf verder ontwikkelen als leider. U bent dan ook ongetwijfeld op zoek gegaan naar passende leiderschapstheorieën, maar heeft hierbij – net als wij – ervaren dat deze theorieën over leiderschap vaak niet aansluiten op de praktijk. Ondanks alle boeken en modellen over leiderschap, ontbreekt het vaak aan praktische tips en handige hulpmiddelen. En juist die zijn onmisbaar bij uw ontwikkeling als leider.
Vaak wordt leiderschap geassocieerd met termen als dienend, autoritair of authentiek. Dit komt echter niet overeen met de praktijk. Onze ervaring is namelijk, dat u pas een goed leider bent wanneer u uw manier van leidinggeven ter plekke kunt veranderen.
Vanuit die gedachte en met onze eigen ervaringen en kennis helpt LiDRS u om u verder te ontwikkelen als leider.
LiDRS biedt u hiervoor een totaalconcept. Leer wat het betekent om een goede leider te zijn! Onze kennis en kunde hebben wij gebundeld in een boek, een model en diverse trainingen en coaching. In LiDRS vindt u een energieke organisatie die van aanpakken weet. Wij staan voor persoonlijke aandacht, plezier en een gegarandeerde ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten.
Neem vandaag nog uw eerste stap op weg naar beter leiderschap. Neem vandaag nog contact op met LiDRS!