fbpx

The Toyota way

Samenvatting

Het boek , “The Toyota Way”, gaat over de veertien management principes van de grootste en succesvolste autobouwer ter wereld, Toyota. De onderneming die de ‘Lean Productie’ (Toyota Production System, TPS) en de ‘Lean Cultuur’ (The Toyota Way) uitvond en voortdurend bezig is die, maar nu ook samen met andere organisaties in andere branches, verder te verbeteren. Daarbij zijn TPS en the Toyota Way de twee zijden van één medaille.

De Toyota Way is geschreven in drie delen, waaronder 22 hoofstukken vallen. De drie hoofdonderdelen van het boek zijn:

Deel een. De Toyota Way: drijvende kracht van wereldformaat
Deel twee. De businessprincipes van de Toyota Way
Deel drie. Deel drie. De Toyota Way in je eigen organisatie

De 14 principes

De principes waar het boek echt om draait, zijn in de hoofdstukken beschreven met pakkende voorbeelden, ook uit andere industrieën.

De Lange Termijn Filosofie

 1. Baseer beslissingen op een lange termijn filosofie die leidt tot meer waarde, zelfs als dat ten koste gaat van korte termijn (financiële) doelstellingen

Processen: De Verspillingen Verwijderen

 1. Door onbelemmerde doorstroming (‘flow’) zie je eerder knelpunten (‘doe het werk van vandaag vandaag’)
 2. Laat de werkelijke vraag bepalen waar tijd aan besteed wordt (‘pull’), uitgezonderd beschikbaarheid functie en onvoorspelbare vraag (‘push’)
 3. Zorg voor een gelijkmatig werkritme (Heijunka: ‘werk als een schildpad, niet als een haas’)
 4. Ontwikkel een cultuur om problemen direct structureel op te lossen zodat processen steeds betrouwbaarder worden
 5. Gestandaardiseerde taken zijn de basis voor continu verbeteren door iedere medewerker
 6. Gebruik visuele controle zodat problemen en afwijkingen direct zichtbaar zijn
 7. Gebruik alleen betrouwbare, uitvoerig geteste technologie ter ondersteuning van mensen en processen

Laat Mensen Excelleren

 1. Ontwikkel leiders die diepgaand het werk begrijpen, de filosofie leven en het anderen leren en inspireren
 2. Respecteer en ontwikkel mensen en teams die de filosofie van de organisatie volgen, die voldoening uit hun werk halen, en daag ze uit
 3. Respecteer je ketenpartners door hen uit te dagen en te helpen

Continu Problemen Oplossen

 1. Ga naar de bron om de situatie diepgaand te begrijpen (Genchi Genbutsu)
 2. Neem beslissingen langzaam, na zorgvuldige overweging van alle opties en gezichtspunten; voer besluiten snel uit
 3. Word een lerende organisatiedoor onverbiddelijke reflectie (Hansei) en continu gestaag verbeteren (Kaizen)

Wat vinden we van het boek

Het boek is een must-read voor iedereen die actief is in een productie omgeving. Hiervoor hoef je echt geen ‘lean-goeroe’ te zijn om de eenvoudige principes te begrijpen en zo goed als mogelijk toe te passen in jouw werkomgeving. Het is wel duidelijk tijdens het lezen van het boek dat je niet zomaar een Toyota-achtige organisatie zult worden. Maar je moet ergens beginnen.
Zelfs de doorgewinterde lean-denker of industrial Engineers, zullen ook bij het lezen van dit boek weer een ‘oh ja’ beleving hebben en met hernieuwde energie verbeter projecten oppakken.

Hoe haakt het boek in op onze filosofie

We zien het niet als een must-read voor alle leiders. Maar voor die leiders die werkzaam zijn in productie omgevingen, voelt het wel als een ‘must-read’. Vele theorieen uit dit boek komen overeen met onze filosofie op leiderschap. Of het nu gaat om een gemba-walk, klein beginnen, zaken eenvoudig maken, daar naar toe waar het probleem zich afspeelt, we kunnen het allemaal breder toepassen op leiderschap.

Niet onze eerste aanrader als je jezelf aan het verdiepen bent in leiderschap of meer handvatten wilt krijgen als manager. Wel als je jouw operatie meer gestroomlijnd wilt laten verlopen.

Over LiDRS

Je wilt verbeteren! De vaardigheden van jezelf als leider en manager kunnen beter en de prestaties van jouw organisatie wil je naar een hoger plan brengen! Je wilt meer resultaat, hogere omzet, betere managers en leiders en goed samenwerkende teams. Hoe ga je dat doen? Waar ga je beginnen?

LiDRS helpt jou met ervaren en gepassioneerde consultants, coaches en trainers het beste eruit te halen.

Leer wat het betekent om een goede leider te zijn! Maak die stap in de ontwikkeling van jouw organisatie. Onze kennis en vaardigheden hebben wij gebundeld in een boekeen model en diverse trainingencoaching en natuurlijk interim management en consultancy voor duurzame verandering en performance verbetering in jouw organisatie. We meten resultaat van voortgang met behulp van een unieke portal van LiDRS Online.

In LiDRS vind je een energieke organisatie die van aanpakken weet. Wij staan voor persoonlijke aandacht, plezier en een gegarandeerde ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten, teamperformance en de verbetering van prestaties van jouw organisatie!

Neem vandaag nog de eerste stap op weg naar beter groei. Neem vandaag nog contact op met LiDRS!