fbpx

Leiders!

Verhalen van een marine officier en een leiderschapsmodel voor de ambitieuze leider – ‘herziene uitgave’

Intro

Iedereen kan leren leiden! Waarom zien we dan zoveel slechte leiders om ons heen? Discutabel leiderschap bij Greenpeace, Vestia en het bankwezen zijn aansprekende voorbeelden. Maar ook de leiderschapsstijlen van Mark Rutte en Frans Timmermans na de MH-17 ramp laten een verschillende indruk achter in Nederland. Auteur Jochen Hekker weet met een combinatie van een autobiografie en een managementboek een fantastisch overzicht te geven hoe je een betere leider wordt.

In deze herziene uitgave is met name deel 2 aangepast aan de huidige realiteit. Meer nadruk om recentere modellen, inbreng van ‘sociaal emotionele intelligentie’ in het LiDRS-model en natuurlijk een uitgebreide introductie in de LiDRS Online Portal.

Kenmerken

Kenmerken van een goede leider heeft iedereen in zich. Leer ze herkennen, inzetten en ontwikkelen met het LiDRS-model van Jochen Hekker.

Het eerste deel van ‘LEIDERS!’ bevat vermakelijke anekdotes uit Hekkers tijd bij de Koninklijke Marine. Deze herkenbare verhalen zijn voorbeelden van goed en slecht leiderschap. Lees over een houten venster timmeren onder water, een hiërarchische Spaanse chef en hoe een marineofficier in de woestijn van Afghanistan belandt. In korte analyses legt Hekker steeds de link naar leiderschap buiten de militaire context.

Het LiDRS-model staat centraal in het tweede deel. In begrijpelijke taal legt Hekker de basis voor de ontwikkeling van uw eigen leiderschap met de kritieke leiderschapseigenschappen en de bouwstenen hiervoor. Met de online mogelijkheden van het model kunt u uw eigen leiderschap testen en zien aan welke knoppen u moet draaien in een bepaalde situatie.

Naast aansprekende verhalen en het leiderschapsmodel geeft Hekker vele praktische tips die u ondersteunen als leider. Uiteindelijk helpt ‘LEIDERS!’ om op elk niveau zelf te sturen op de juiste eigenschappen van leiderschap. Hiermee is ‘LEIDERS!’ onmisbaar voor de ambitieuze leider!

HAARLEM - Schrijver Jochen Hekker (Leiders!). United Photos/Paul Vreeker

HAARLEM – Schrijver Jochen Hekker (Leiders!). United Photos/Paul Vreeker

Quotes

“Een bijzondere kijk in de wereld van de Marine en tegelijkertijd leren om een betere leider te worden. Wat een briljante combinatie. Spannend en leerzaam!”

– Daan van der Valk, boekverkoper bij H. de Vries Boeken (Beste boekverkoper 2012)

“Mooi om te zien dat leiderschapsverhalen uit de Marine ook zo toepasbaar zijn op een bedrijf als KLM. Een leuk en leerzaam managementboek dat ik iedereen kan aanbevelen.”

– Peter Oude Nijeweme, co-piloot 737 KLM

“‘Leiders!’ is een leuk en leerzaam boek over leiderschap. De combinatie van een autobiografie en managementboek maakt het boek uniek en persoonlijk.”

– Vincent van der Kruit, vicepresident Latin America DSM

“Jochen Hekker weet met persoonlijke verhalen goed zijn boodschap over leiderschap over te brengen. Eindelijk een leiderschapsmodel dat ik ook in de praktijk kan gebruiken.”

– Ivo Ramakers, manager operations Volker Wessels

“Iedereen, ongeacht wie je bent of wat je doet, zal in het leven eens in de zoveel tijd als een leider op moeten treden. Of je nu leraar, treinconducteur, huisvrouw, in je vrije tijd trainer of toevallig de eerste aanwezige bij een ongeluk bent. Niet iedereen kan of wil een high profile corporate of maatschappelijk leider of, in de context van dit boek, marineofficier worden. Maar je kan wel leren de gedragingen van hun leiderschap te onderkennen en in je voordeel te gebruiken. Als handvat in het dagelijks leven of als brug naar de top. Leiderschap is universeel.
Jochen schetst met aansprekende voorbeelden van ups en downs uit zijn marinecarrière een leiderschapsmodel dat naadloos aansluit op de gedragingen van een doeltreffend leider. Of deze leider nu ambitieus is of niet, de bouwstenen werken en goed toegepast zullen ze altijd leiden tot succes! Als toegift geven de pakkende realistische verhalen een intrigerende kijk in de wereld die marine heet.
Vanuit zowel mijn ervaring als officier bij de Koninklijke Marine en als directeur en CEO van Internationale maritieme bedrijven, spreekt Jochen zijn analyse van leiderschapseigenschappen mij enorm aan. Stuk voor stuk zijn ze herkenbaar en uitvoerbaar en zo een leidraad voor de aankomende ambitieuze leider of een checklist voor degene die denken dat al te zijn.”

Daan Koornneef – CEO Smit-Lamnalco

“Een van de betere managementhandleidingen en een must read voor jonge leiders.”

NBD Biblion

boek leiders_artikel

  • Jochen Hekker

    Managing Director

    Met een operationele en bestuurlijke achtergrond en een grote internationale ervaring (militair en civiel) is Jochen de enthousiaste interim manager, consultant en coach die resultaat behaalt. In zijn verhalen neemt hij u mee naar zijn tijd als duikofficier van de Koninklijke Marine en naar missies in Afghanistan en geeft u tal van inspirerende voorbeelden van zijn werkzaamheden als interim manager, duiker en leider. Goed leiderschap leert u niet alleen in de praktijk, maar ook uit het bevlogen leiderschap door Jochen.

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Ontgroenen
2. Het instituut
3. Vallen, opstaan en doorgaan
4. Onderwater
5. Verandering geeft weerstand
6. In Afghanistan
7. Cultuurverschillen
8. Leren van anderen
9. Een referentiekader voor leiderschap
10. Het LiDRS-model
11. De leider van de toekomst
12. Reflectie

Dankwoord
Bijlagen

Auteur

  • Jochen Hekker

    Managing Director

    Met een operationele en bestuurlijke achtergrond en een grote internationale ervaring (militair en civiel) is Jochen de enthousiaste interim manager, consultant en coach die resultaat behaalt. In zijn verhalen neemt hij u mee naar zijn tijd als duikofficier van de Koninklijke Marine en naar missies in Afghanistan en geeft u tal van inspirerende voorbeelden van zijn werkzaamheden als interim manager, duiker en leider. Goed leiderschap leert u niet alleen in de praktijk, maar ook uit het bevlogen leiderschap door Jochen.