10 miljoen jaar leiderschap

Succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften en weten dat leiderschapsstijlen slechts de vernislaag zijn over ons brein.

Boekrecensie
LiDRS

10 miljoen jaar leiderschap

Hoe succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften

 

Samenvatting

Succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften en weten dat leiderschapsstijlen slechts de vernislaag zijn over ons brein. We zijn lang niet zo rationeel als we denken. Succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften en weten dat leiderschapsstijlen slechts de vernislaag zijn over ons brein. 99% van zijn bestaan heeft de mens geleefd als jager-verzamelaar in kleine groepen. Ons brein is vooral het product van miljoenen jaren leven op de Afrikaanse savanne. We zijn lang niet zo rationeel als we denken. Het is tijd om de achterkamer van ons brein serieuzer te nemen. Iedereen streeft naar veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en moet leren omgaan met grenzen. Succesvolle leiders voorzien in deze basisbehoeften.

Ze weten dat leiderschapsstijlen en managementtheorieën slechts de vernislaag zijn over een brein dat geprogrammeerd is om in groepsverband te overleven. Medewerkers voelen zich daardoor goed. Investeren in ons psychisch DNA leidt tot sterke teams, werkgeluk en organisatiesucces. Dit boek doet een poging om je te leren hoe je door te voorzien in de 10 miljoen jaar oude psychologische basisbehoeften met minder stress en met meer plezier succesvol kunt zijn als leidinggevende.

In 2 delen probeert de auteur je hierin handvatten te geven voor succesvol leiderschap. Deel 1  gaat over 6 basisbehoeften uit de schematherapie en deel 2 is een toolbox die je helpt om te verbeteren.

 

Wat vinden we van het boek

Hier kunnen we heel kort over zijn; een teleurstelling! Maar wel een teleurstelling die wordt ingegeven door een te hoge verwachting. De titel laat vermoeden dat de evolutionaire psychologie een belangrijk element is van dit boek, maar helaas blijft het bij een paar haakjes van 6 basisbehoeften uit een zogenaamde ‘schematherapie’ waar de auteur blijkbaar kennis van heeft. Maar naarmate je verder leest moet de zogenaamde schematherapie wel het ei van Columbus zijn en begrijpen de ‘so-called’ managementgoeroes er weinig van. Dit gevoel wordt vervolgens door het hele boek versterkt door alle anonieme voorbeelden van de successen die de auteur heeft gehad in zijn advieswerk. Als hij ook haarfijn uit de doeken doet hoe hij de ‘echte goeroes’ kent en hij ‘even’ Manfred Kets de Vries belt of Covey spreekt, staan we toch op het punt om het boek weg te leggen.

Nee, als we echt iets willen weten over 10 miljoen jaar leiderschap, dan houden we het graag bij de echte experts uit de evolutionaire psychologie.

Een page turner? Nee! Een aanrader? Nee! Makkelijk leesbaar, zeker wel als je je verwachtingen wat bijstelt zoals wij hebben moeten doen.

Hoe haakt het boek in op onze filosofie

De 6 zogenaamde basisbehoeften zijn vanzelfsprekend herkenbaar. Veelal te relateren aan bekende theorieën zoals die van ‘Maslow’ of de ‘Zelfbeschikkingstheorie’. Maar verder zien we geen ‘eye-openers’, nieuwe haakjes of andere spannende zaken die we mee willen nemen in ons gedachtengoed.

Bekijk ook

En aantal van onze uitgelichte kennisbank items.

This site is registered on wpml.org as a development site.