fbpx

De 10 tips voor effectief en duurzaam leiderschap

De 10 tips voor effectief en duurzaam leiderschap!

Een checklist voor leiders die je écht helpt om te verbeteren.

Regelmatig komen we in diverse consultancy opdrachten, coaching gesprekken of tijdens trainingen, ervaren leidinggevenden tegen die worstelen met dezelfde vraagstukken. Ondanks vele jaren ervaring, veel kennis, en vaak omringd door goede managementteams, blijkt het toch lastig kritisch te zijn naar onszelf. Het zit immers ingebakken in ons systeem; gaat het niet goed, dan moeten we harder werken. Meer uren maken en nieuwe spreadsheets om grip te krijgen op KPIs. Maar slimmer werken is nog altijd beter dan harder werken. Onder druk leggen we de nadruk te snel op de rol van manager, terwijl we onszelf juist dan, meer moeten richten op de rol van coach en leider.

Wat betekent dit dan? Het antwoord ligt voor de hand. Meer vragen gaan stellen én onze mensen nog meer in hun kracht zetten. Logisch, hoor ik de lezer denken. En toch lukt dit maar zelden, ondanks of misschien wel doordat het geen exacte wetenschap is. Op papier weten we allemaal hoe het zou moeten, maar als we daadwerkelijk zelf aan het roer staan, blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger.

Hierbij delen we 10 tips om meer in die leiderschapsrol te stappen. Tips die je helpen om jezelf continu te verbeteren. Zie het als een spiegel die we regelmatig voorhouden. Daag jezelf uit en vraag jezelf af in hoeverre jij aan de volgende tips voldoet. Niet alleen nu, maar regelmatig. Pas dan zijn we echt aan het verbeteren. Pas dan ben jij aan het leiden!

#1 Zorg voor feedback
Enige tijd geleden in een coaching gesprek met een CEO werd ik gewezen op een oud Indiaas spreekwoord dat moeilijk te vertalen is maar zoiets betekent als; je lichaam kun je wassen met zeep, maar van binnen wassen we onszelf alleen met feedback. En het is waar. Iedereen heeft feedback nodig om te groeien. De blinde vlekken die we allemaal hebben, kunnen we alleen verkleinen door aan anderen te vragen wat we beter kunnen doen. Vragen om feedback is een eerste en noodzakelijke stap in persoonlijke ontwikkeling. Kijk voor een effectieve ondersteuning eens naar de mogelijkheden van het LiDRS-model®. Een online tool speciaal gemaakt voor effectieve leiderschapsontwikkeling.

#2 Regel weerstand
Een van de belangrijkste graadmeters voor de effectiviteit van een managementteam is de mate van weerstand die er gegeven wordt. Als ik in een meeting een plan presenteer en er niemand een tegenargument heeft of een vraag stelt of met alternatieven komt, dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Zo zou dit ook bij jou moeten zijn. Feit is dat het team meer weet dan jij als individu. Weerstand zorgt voor eigenaarschap maar ook voor een verbetering van het plan en zelfs voor alternatieve opties als het niet zo loopt als gepland.

#3 Straal vertrouwen uit
Leiderschap gaat voor een deel om de waarneming (perceptie) en de acceptatie van jou in een leidinggevende positie. Het word je gegund. We gunnen je niet die positie omdat je zo aardig bent, maar wel omdat we vertrouwen op resultaat. Door zelfvertrouwen uit te stralen over het te behalen resultaat, krijg je makkelijker het vertrouwen van jouw mensen. Mis je ervaring en kun je daardoor niet terugvallen op autoriteit op basis van ‘kennis van zaken’, juist dan is het van belang dat je wél vertrouwen uitstraalt en vooral durft te vragen. Wees nieuwsgierig, vraag door én straal vertrouwen uit.

Wil jij graag het hele artikel lezen?

    DOWNLOAD ARTIKEL

    Vul je gegevens in en ontvang het hele artikel.