fbpx

VIJF TIPS OM JE TE TRAINEN IN BETER LEIDING GEVEN

 

Een echte leider beschikt over vijf onmisbare eigenschappen. Voormalig marine-officier en leiderschapstrainer Jochen Hekker legt uit welke dat zijn.

C630x400_f338af7a43b1113be9970ad9e8093a49-1440578715

 

De behoefte aan goede leiders is duidelijk. Maar wat betekent dit dan? Willen we een zachte, begripvolle leidinggevende die op de achtergrond managet, stuurt en mensen verbindt? Of willen we juist een dominante Bokito met zijn overheersende stijl, die richting geeft en duidelijk bepaalt wat er moet gebeuren?

 

Het antwoord ligt vast in het midden, zegt voormalig marine-officier en leiderschapstrainer Jochen Hekker. Eén ding is volgens hem duidelijk: Iedere organisatie heeft behoefte aan meer en betere leiders!

Den Helder, 29 oktober 2014 Fotografie: Portretserie van Jochen Hekker, hij heeft een boek geschreven over leiderschap. 

 

Wat helpt een organisatie echt?

Kosten reduceren, marges verbeteren, projectmanagement initiëren, werkgroepen oprichten, KPI’s bijstellen en zo kunnen we een hele waslijst verzinnen van activiteiten waar we uitstekend gekwalificeerde projectmanagers voor nodig hebben. Maar is dat ook echt hetgene dat de organisatie gaat helpen?

 

Op korte termijn vast en zeker. Maar zou het niet geweldig zijn om een organisatie te hebben waar mensen met plezier naar toe gaan, intrinsiek gemotiveerd zijn om bij te dragen aan een beter product, service of organisatie. Met een intrinsieke motivatie twee stappen extra zetten, ideeën aandragen ter verbetering en zichzelf onderdeel voelen van het team. Hiervoor is leiderschap nodig.

  • Jochen Hekker

    Managing Director

    Met een operationele en bestuurlijke achtergrond en een grote internationale ervaring (militair en civiel) is Jochen de enthousiaste interim manager, consultant en coach die resultaat behaalt. In zijn verhalen neemt hij u mee naar zijn tijd als duikofficier van de Koninklijke Marine en naar missies in Afghanistan en geeft u tal van inspirerende voorbeelden van zijn werkzaamheden als interim manager, duiker en leider. Goed leiderschap leert u niet alleen in de praktijk, maar ook uit het bevlogen leiderschap door Jochen.

Bokito

Bij het woord leiders denken we in Nederland snel aan de grote, sterke Bokito die hoog in de boom zit en zichzelf hard op de borst klopt. Hij heeft het grootste kantoor, op de bovenste verdieping, hij voert het hoogste woord en rijdt de mooiste auto. Het woord ‘leider’ heeft een negatieve klank, terwijl leiderschap zo ontzettend hard nodig is.

 

Iedere organisatie heeft leiders nodig om te verbinden. Mensen onderling te verbinden maar ook te verbinden aan de organisatie. Deze leiders weten hun mensen te inspireren zodat zij vanuit een intrinsieke motivatie hun beste beentje voor zetten. Zij hebben het vermogen om verder te kijken dan korte termijn successen, het sturen op KPI’s of het oprichten van de zoveelste werkgroep. Leiders hebben visie en weten welke kant de organisatie op moet. En als zij dat zelf niet weten, dan vragen zij om hulp! Leiders hakken knopen door, geven richting, en verbinden mensen.

Soms dominant zijn

 

De leider moet en kan soms dominant zijn, als de situatie erom vraagt. Dan is hij voor even Bokito. En dat is nou net waar wij Nederlanders niet van houden. Sterker nog, we gruwen ervan. Polderen, meebewegen, binnen de lijntjes, en vooral goed managen, dat zijn eigenschappen die we graag zien.

Maar als er stress op het systeem staat, dan willen we toch graag wat minder polderen. We vinden een dominante leider dan oké, maar wel voor een hele korte periode… De dominante leider wordt gevolgd als het voortbestaan van de groep (organisatie) wordt bedreigd. Maar vervolgens moet er weer snel gemanaged worden.

De leider die we echt nodig hebben, beschikt over een vijftal eigenschappen. Deze eigenschappen kun je trainen en ze helpen jou en de organisatie verder. Als leider worden deze vijf eigenschappen van je verwacht:

1. Je bent adaptief

Adaptief betekent dat je kunt schakelen tussen verschillende leiderschapsstijlen of rollen. Je bent niet dienend, situationeel of wat voor andere mooie kreet je het wilt geven. Je weet wel de situatie en de mensen juist in te schatten en hier bijpassend leiderschap te vinden. Wij noemen dit ‘leiden als een DJ’.

2. Je stuurt 3-dimensionaal

Leiding geven is niet iets wat je slechts naar beneden uitvoert. Iedereen geeft leiding. Naar boven, naar beneden en opzij. Vaak vinden we het raar om naar boven leiding te geven. Maar het zorgen voor draagvlak, het informeel coachen van mensen die boven jou staan in de organisatie of het incasseren van bepaald gedrag zijn allemaal zaken die je onder leiderschap kunt scharen. Wij noemen dit ‘leading up, down and across’.

3. Je kunt inspireren

De leider weet zijn of haar mensen te inspireren, te motiveren en te enthousiasmeren. Dit kan alleen als jezelf gepassioneerd bent. Inspireren doe je door het goede voorbeeld te geven en mensen mee te nemen in jouw verhalen.

4. Je kunt luisteren

Leider kunnen luisteren. Echt luisteren… Zonder verdere bedoelingen het verhaal van de ander aanhoren. En dit is lastig. Zeker in deze veeleisende tijd waarin we geleefd worden door onze agenda. Maar mensen merken het als je echt luistert. En dit gaat je veel opleveren om de legitimiteit van leiderschap te verkrijgen.

5. Je kunt managen

 

Allemaal mooie eigenschappen die we hierboven hebben vermeld. Maar ze zijn maar kort houdbaar als je zelf niet kunt managen. Een leider moet weten wat het is om tijdig, binnen budget en met de juiste kwaliteit zijn of haar producten op te leveren. De leider is altijd een manager; een manager is niet altijd een leider…

De ideale leider

Nu we dit weten, dan hebben we ook een beeld hoe de ideale leider zich door de organisatie moet bewegen. De ideale leider is een manager pur sang en weet richting te geven aan processen en de organisatie. Bovenal weet hij hoe hij mensen kan verbinden. De leider zorgt ervoor dat mensen iedere dag met een lach naar hun werk komen. Vraag jezelf nu eens af hoeveel van jouw mensen dit bewerkstelligen…

Stel je eens voor wat het je oplevert als jij die ideale leiders in de organisatie hebt rondlopen. Leiders die sociaal, diplomatiek, sturend, verbindend, handelend, managend maar ook coachend zijn. En die zich moeiteloos aanpassen aan veranderende omstandigheden. Leiders die ongeacht de mensen met wie ze werken, de juiste toon weten aan te slaan om hen te verbinden. Leiders die waarde toevoegen zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Leiders die jouw organisatie naar het volgende niveau brengen. Nu en over 20 jaar. Een utopie? Nee, zeker niet! Maar het vraagt wel commitment van een organisatie om te investeren in leiderschap door gedegen opleidingen en coaching.

 

LiDRS organiseert op 12 september een Masterclass leiderschap. Voor 65 euro kun jij deelnemen aan deze geheel verzorgde Masterclass. Iedere 10e inschrijving via Management Team krijgt bovendien het boek Leiders! cadeau. Ga voor meer informatie naar open inschrijvingen en schrijf je vandaag nog in!

(bron: mt.nl)