fbpx

Een beloofd land

Samenvatting

In dit eerste deel van zijn presidentiële memoires vertelt Barack Obama het verhaal van zijn reis van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld. Hij schrijft in buitengewoon persoonlijke bewoordingen over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in de eerste termijn van zijn presidentschap; een roerige periode vol veranderingen. Barack Obama geeft je een kijkje in zijn politieke leven en begint daarmee al lang voor hij zich kandidaat stelde voor het plekje in het Witte Huis. De idealistische, jongere Barack groeit uit tot leider van een van de meest invloedrijke landen ter wereld, en de lezer voelt in de aanloop hier naartoe de strijd die hij voert tussen zijn idealen en de realiteit in een verdeelde wereld.

Met ruim 850 pagina’s dient Een beloofd land zich op het eerste oog aan als behoorlijke uitdaging. Het boek is opgedeeld in een aantal delen en vervolgens in kortere hoofdstukken. Maar al vanaf de eerste bladzijde weet Barack Obama met zijn prettige en duidelijke manier van schrijven direct te boeien. Op een laagdrempelige manier weet hij de lezer te interesseren in de Amerikaanse politiek in het algemeen en zijn persoonlijke loopbaan in het bijzonder. Met fijne woordkeuzes, korte en begrijpelijke zinnen en heldere uitleg weet Barack Obama het taaie, ingewikkelde ambtssysteem van Amerika uit te leggen. Het boek is daarom goed te begrijpen voor alle lezers en zeker niet voor een select clubje lezers die de machtsverdeling van een van de meest invloedrijke landen ter wereld al kent.

Obama neemt de lezer mee tot in de Oval Office en de Situation Room van het Witte Huis. We lezen over zijn overwegingen als hij zijn kabinet samenstelt, worstelt met een mondiale financiële crisis, Vladimir Poetin inschat, schijnbaar onoverbrugbare conflicten beteugelt om zijn Wet op de gezondheidszorg te verwezenlijken, botst met zijn generaals over de te volgen strategie in Afghanistan, hervormingen op Wall Street doorvoert, doortastend optreedt na de ramp met de Deepwater Horizon en opdracht geeft tot Operatie Neptune’s Spear, die leidt tot de dood van Osama bin Laden.

Een beloofd land is een bijzonder intiem en persoonlijk boek. Het is het verhaal over een man die historische beslissingen neemt, over het geloof van de opbouwwerker die op de proef wordt gesteld op het wereldpodium. Obama is openhartig over de moeilijkheden die hij ondervond toen hij als zwarte Amerikaan president wilde worden. Obama is openhartig over de krachten die hem in eigen land en elders tegenwerkten, eerlijk over de invloed die het verblijf in het Witte Huis had op zijn vrouw en kinderen. Daarnaast is hij niet terughoudend in het delen van zijn onzekerheden en teleurstellingen. Toch wijkt hij nooit af van zijn overtuiging dat binnen het geweldige, zich voortdurend ontwikkelende Amerikaanse experiment vooruitgang altijd mogelijk is

.

Wat vinden we van het boek

Of je nu van hem houdt of niet, hij is een man die gelooft in zijn idealen, deze heeft nagestreefd en dit ook goed heeft weten te verwoorden in zijn memoires. Alle hoogte- en dieptepunten van acht jaar regeren komen in het boek aan de orde. Niet allemaal even interessant voor de Nederlandse lezer. Natuurlijk herkennen we de internationale politiek en begrijpen we de dynamieken omtrent de transformatie van het zorgstelsel. Maar regelmatig tijdens het lezen werd het ‘droge kost’ als er onderwerpen en namen de revue passeren waar wij als Nederlanders minder mee te maken hebben gehad of zelfs nooit hebben gehoord.

Dit neemt niet weg dat het een uitzonderlijk boek is, goed geschreven en een hele mooie inkijk geeft in de dilemma’s die de leider van de vrije wereld heeft gekend. Daarmee een absolute aanrader!

Hoe haakt het boek in op onze filosofie

Niet voor niets refereren we vaak naar Barack Obama tijdens onze trainingen en lezingen. Een charismatisch leider, vol energie die de mensen heeft meegenomen in zijn geloof voor een ‘beloofd land’. Het boek geeft vele handvatten over leiderschap die ook wij aanhangen. Maar we zullen het nimmer op zijn niveau tot uitvoering brengen.

Over LiDRS

Je wilt verbeteren! De vaardigheden van jezelf als leider en manager kunnen beter en de prestaties van jouw organisatie wil je naar een hoger plan brengen! Je wilt meer resultaat, hogere omzet, betere managers en leiders en goed samenwerkende teams. Hoe ga je dat doen? Waar ga je beginnen?

LiDRS helpt jou met ervaren en gepassioneerde consultants, coaches en trainers het beste eruit te halen.

Leer wat het betekent om een goede leider te zijn! Maak die stap in de ontwikkeling van jouw organisatie. Onze kennis en vaardigheden hebben wij gebundeld in een boekeen model en diverse trainingencoaching en natuurlijk interim management en consultancy voor duurzame verandering en performance verbetering in jouw organisatie. We meten resultaat van voortgang met behulp van een unieke portal van LiDRS Online.

In LiDRS vind je een energieke organisatie die van aanpakken weet. Wij staan voor persoonlijke aandacht, plezier en een gegarandeerde ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten, teamperformance en de verbetering van prestaties van jouw organisatie!

Neem vandaag nog de eerste stap op weg naar beter groei. Neem vandaag nog contact op met LiDRS!