fbpx

Eigenaarschap

De sleutel tot jouw professionele succes

Samenvatting

Het boek begint met de veelomvattende beschrijving van eigenaarschap: Iemand die eigenaarschap neemt, is in verbinding met de doelen van de organisatie waar hij voor werkt, omarmt volledig de rol die hij heeft in deze organisatie, neemt, ook als het tegenzit verantwoordelijkheid, is proactief, oplossingsgericht, heeft een gezonde dosis zelfvertrouwen, werkt als constructief teamlid, en laat een lerende instelling zien. Om dit te kunnen toepassen kun je vanuit de volgende niveaus naar eigenaarschap kijken: het herkennen, nemen, creëren en organiseren. Je werkt aan deze gebieden van eigenaarschap door resultaatafspraken te maken. Ga van een brede visie van je resultaat naar de kleine stappen die je moet zetten om daar te komen.

De verschillende gebieden die een onderdeel vormen van eigenaarschap:

  1. Verbinding; verbinding krijg je door te weten wat de strategische doelen van de organisatie zijn en door jezelf te sturen om deze doelen te helpen realiseren. Door verbinding te hebben met je organisatie voel je meer eigenaarschap.
  2. Verantwoordelijkheid; durf altijd je verantwoordelijkheid te nemen ook wanneer het resultaat minder is dan je gehoopt of verwacht had. Richt je op jezelf en laat side-effecten je niet verleiden tot mopperen en klagen.
  3. Zelfvertrouwen; Zelfvertrouwen helpt enorm om eigenaarschap te nemen, laat je niet leiden door angst en onzekerheid. Zorg dat je een globaal beeld hebt waar je in de toekomst wil staan en werk daar naartoe.
  4. Oplossingsgerichtheid; wordt vooral samen gezien met structurele spanning. Je hebt een beeld van de ‘oplossing’ (het resultaat) en een beeld van de huidige situatie ten aanzien van het resultaat. De structurele spanning is de delta tussen de twee beelden, je gebruikt jouw oplossingsgerichtheid om tot het resultaat te komen.
  5. Teamvertrouwen; de belangrijkste elementen in een team is dat de focus ligt op het collectief belang. Spreek aan en durf aangesproken te worden, heb vertrouwen en stel je kwetsbaar op om het team zo sterk mogelijk te laten worden.
  6. Rolduidelijkheid; weet wat jouw rol in de organisatie is. Zoek uit of je hier volledig en bewust voor hebt gekozen. De rol die je vervult bewust of onbewust, heeft invloed op jouw zichtbaarheid in de organisatie.
  7. Ontplooiing; eigenaarschap betekent je eigen ontplooiing ter hand nemen. Leren en groeien in je werk door het volgen van opleiding, het krijgen van eerlijke feedback en het bespreken van je voortgang.
  8. Pro-activiteit; kom uit je comfortzone en neemt initiatief, ook als dit soms risico’s met zich meebrengt. Waardeer ideeën van jezelf en anderen en heb het lef hier op door te ontwikkelen.

Uiteindelijk lees je hoe je deze acht factoren in een Plan-Do-Check-Act cyclus zet om in elke fase eigenaarschap te herkennen, nemen, creëren of organiseren. Analyseer je werkproces, zodat je weet wat voor effect jouw beslissingen hebben gehad in de praktijk, op anderen, welke aannames je hebt genomen en hoe je bent omgegaan met tegenslagen. Geef in je analyse ruimte voor verschillende perspectieven, zoom in- en uit, zet de actie in slow motion of juist fast forward om tot het goede beeld te komen. Met dit resultaat kun je het meest leren over hoe jij eigenaarschap pakt.

Wat vinden wij van het boek?

Het boek ‘Eigenaarschap’ is een vlot geschreven boek waarbij het vooral gaat om de praktische toepassing van het onderwerp ‘Eigenaarschap’. Het is geschreven voor de lezer die er direct voor zichzelf mee aan de slag wil gaan. In de eerste hoofdstukken ligt de focus op het ontleden van het begrip eigenaarschap. Met name de laatste hoofdstukken waarin wordt gesproken over het analyseren van jouw werkproces zie je wat je als lezer kunt bereiken. Met een doorkijk naar de valkuilen die door je brein op de loer liggen om vooral niet aan de slag te gaan met je eigen ‘Eigenaarschap’ en hoe belangrijk zelfvertrouwen hierin is, neemt het veel obstakels weg.

Het is een boek dat op een prettige manier een herhaling geeft van alles wat we eigenlijk allemaal wel weten maar niet altijd helder in het vizier hebben. Verwacht geen wetenschappelijke onderbouwingen, maar concrete en praktische voorbeelden. Mocht je willen werken aan wat meer bewustzijn over je persoonlijke invloed op jezelf en anderen dan is dit boek een goede opfrisser.

LiDRS Academy

Hoe haakt het boek in op onze filosofie?

Veel van de beschreven elementen die worden verstaan onder ‘Eigenaarschap’ kun je terugvinden in de bouwstenen van het LiDRS-model®. Met name de kritieke leiderschapseigenschappen als handelings-, waargenomen- en mentale eigenschappen komen aan bod. Het geeft in een ander perspectief weer hoe je persoonlijk leiderschap kunt nemen en je daar zelf voor verantwoordelijk bent. De fases van het herkennen, nemen, creëren en organiseren van eigenschap kun je ook toepassen op leiderschap. Het gaat eerst om persoonlijk leiderschap, vervolgens de invloed die jij als persoon hebt op anderen en in een team. Durf te reflecteren en concreet jouw resultaatgebieden te benoemen waar je al dan niet het eigenaarschap (lees leiderschap) voor hebt genomen dat je had bedacht om tot het gewenste resultaat te komen.

Over LiDRS

U wilt uzelf verder ontwikkelen als leider. U bent dan ook ongetwijfeld op zoek gegaan naar passende leiderschapstheorieën, maar heeft hierbij – net als wij – ervaren dat deze theorieën over leiderschap vaak niet aansluiten op de praktijk. Ondanks alle boeken en modellen over leiderschap, ontbreekt het aan praktische tips en handige hulpmiddelen. En juist die zijn onmisbaar bij uw ontwikkeling als leider.

Vaak wordt leiderschap geassocieerd met termen als dienend, autoritair of authentiek. Dit komt echter niet overeen met de praktijk. Onze ervaring is namelijk, dat u pas een goed leider bent wanneer u uw manier van leidinggeven ter plekke kunt veranderen.

Vanuit die gedachte en met onze eigen ervaringen en kennis helpt LiDRS u om u verder te ontwikkelen als leider.

LiDRS biedt u hiervoor een totaalconcept. Leer wat het betekent om een goede leider te zijn! Onze kennis en kunde hebben wij gebundeld in een boekeen model en diverse trainingencoaching en natuurlijk interim management en consultancy voor duurzame verandering en performance verbetering in uw organisatie.

In LiDRS vindt u een energieke organisatie die van aanpakken weet. Wij staan voor persoonlijke aandacht, plezier en een gegarandeerde ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten en teamperformance.

Neem vandaag nog uw eerste stap op weg naar beter leiderschap. Neem vandaag nog contact op met LiDRS!

LiDRS Academy