fbpx

Extreem Eigenaarschap

Samenvatting

In ‘Extreem eigenaarschap’ vertalen Jocko Willink en Leif Babin leiderschapslessen van hun ervaringen als US Navy seals, naar basis principes die volgens hen 1 op 1 toegepast kunnen worden in teams en organisaties.

Toen de Navy SEAL-taskforce van Willink en Leif in 2006 in Irak voor een mission impossible stond: Ramadi veiligstellen, een stad die al min of meer als verloren werd beschouwd, wisten Willink en Babin onder extreme druk hun team naar successen te leiden (zij noemen dit overwinning). De overwinning is grotendeels te danken aan een teamcultuur van eigenaarschap en discipline. Leiderschap, op ieder niveau, blijkt de doorslaggevende factor voor het succes van het team

Het boek is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die elk één principe van leiderschap belichten. Het verhaal wordt over het algemeen ingeleid door US Navy SEALs in een militaire actie. De auteurs gebruiken in deze verhalen heel wat militair jargon, dat soms in de voetnoten wordt uitgelegd. Vervolgens wordt het principe toegelicht dat achter de handelingen ligt. Vervolgens geven de auteurs voorbeelden van de toepassing van het principe in het bedrijfsleven.

1 Extreem eigenaarschap
2 Geen slechte teams, alleen slechte leiders
3 Geloof
4 Zet je ego opzij
5 Cover and move
6 Eenvoudig
7 Prioriteren en uitvoeren
8 Gedecentraliseerd gezag
9 Plan
10 Het managen van meerderen en ondergeschikten
11 Resoluut zijn in onzekere omstandigheden
12 Discipline is vrijheid – de dichotomie van het leiderschap

Wat vinden we van het boek

Voor deze recensie is de Amerikaanse versie (Extreme Ownership) van het boek gelezen. Mogelijk dat de Nederlandse vertaling iets anders is opgebouwd.

Het eerste dat opvalt en eerlijkheidshalve ook verwacht werd, is het hoge Amerikaanse ‘woeha’ gehalte. Wellicht komt dit ook door de titel Extreme Ownership waarmee de toon is gezet. Het feit dat Jocko en Leif elkaar hierin de bal toespelen en regelmatig aangeven hoe geweldig de ander was, maakt het helaas niet minder ‘erg’. Daar komt nog eens bovenop dat de auteurs zich na hun militaire loopbaan als bedrijfsadviseur positioneren. Maar het ‘wij als militairen zullen we even laten zien hoe het moet’ ligt er wat mij betreft te dik bovenop. Daarmee raken de schrijvers continu een irritatie, die het boek niet ten goede komt. Wellicht had dit beter op de Nederlandse markt afgestemd kunnen worden. Nu is de kernboodschap te veel; wij waren de toppers in Irak en vertellen het bedrijfsleven ook wel even hoe het moet. En dat is jammer, want juist de combinatie om vanuit ervaringen, lessen te delen, is wel sterk en spreekt meer tot de verbeelding dan oeverloze literatuurverwijzingen.

Kortom de ervaringen van de auteurs in Ramadi, Irak, zijn de moeite waard om te lezen. Ook de koppeling naar eigenaarschap, militaire discipline maken het boek een interessant naslagwerk. Maar helaas haak ik als lezer af op de adviezen in ‘zogenaamde’ organisaties over business strategie, concurrentie en leiderschap. En dat is wat mij betreft een gemiste kans voor dit boeiende onderwerp en de mooie ervaringen van de auteurs.

Extreem Eigenaarschap

Recensie Extreem Eigenaarschap

Hoe haakt het in op onze filosofie

Alle principes van ‘Extreem Eigenaarschap’ zijn toepasbaar in onze filosofie. Uiteindelijk gaat leiderschap allereerst over het leidinggeven aan jezelf,  vervolgens aan anderen en als je dit goed beheerst, kun je het ook nog toepassen op het leidinggeven aan verandering. Extreem eigenaarschap richt zich met name op het vlak van persoonlijk leiderschap. De gekozen principes zijn waar, bruikbaar en verweven in onze opleidingen en filosofie. De 12 hoofdstukken of stappen in ‘Extreme Ownership’ zijn daarnaast ook nog eens direct te reflecteren naar bouwstenen uit het LiDRS-model®.

Verder lezen…

Wil je meer lezen of weten of ‘Eigenaarschap’, kijk dan ook eens naar het boek ‘Vergroot Eigenaarschap’. Kijk hier voor meer informatie: https://www.lidrs.nl/boeken/vergroot-eigenaarschap/

 

Vergroot Eigenaarschap