fbpx

Legacy

What the All Blacks can teach us about the business of life

Legacy is een interessant boek over leiderschap en teamperformance waarbij gebruik is gemaakt van de successen van het ‘All Blacks’ rugby team. Het nationale team van Nieuw Zeeland.

Dit team is sinds jaar en dag toonaangevend op het internationale toneel. De meesten onder ons kennen de All blacks van de ‘Haka’. De traditionale ‘dans’ waarbij de tegenstanders geïmponeerd worden door het Nieuw Zeelandse team. Maar de haka is veel meer dan dat. Het is een eerbetoon aan de voorouders, het is een cultuur in het team en staat voor alles wat men wil zijn.  Maar de successen die het rugbyteam de laatste jaren heeft behaald waren er niet altijd. De ommekeer en met name de cultuuromslag waar in het boek naar wordt verwezen, is een hele duidelijke. En juist uit deze cultuuromslag vallen vele leiderschapslessen te halen die iedere changemanager of leider zou moeten weten.

De kracht van de boodschap in het boek ligt wat ons betreft in de vasthouden aan bepaalde ‘core values’. Na een slechte periode in de rugby geschiedenis, zijn de all blacks teruggegaan naar de basis; ‘wie willen wij zijn, waar staan we voor en hoe moet ons team eruit zien, zich gedragen en wat willen we bijdragen’. Uiteraard staat dit garant voor prachtige metaforen.

Het boek bestaat uit 15 lessen over leiderschap. De een nog mooier dan de ander en vooral aansprekend en ‘down to earth’. Dit zijn de lessen:

1.     Sweep the sheds – Never be too big to do the small things that need to be done

2.     Go for the gap – When you’re on top of your game, change your game

3.     Play with purpose – Ask ‘why’

4.     Pass the ball – Leaders create leaders

5.     Create a learning environment – Leaders are teachers

6.     No dickheads – Follow the spearhead

7.     Embrace expectations – Aim for the highest cloud

8.     Train to win – Practise under pressure

9.     Keep a blue head – Control your attention

10.  Know thyself – Keep it real

11.  Sacrifice – Find something you would die for and give your life to it

12.  Invent a language – Sign your world existence

13.  Ritualize to actualize – Create a culture

14.  Be a good ancestor – Plant trees you’ll never see

15.  Write your legacy – This is your time

Winnen is belangrijk, maar uiteindelijk draait het ook om de manier waarop. Niet alleen de beste spelers worden geselecteerd voor de All Blacks, maar ook die spelers die het beste in het team passen en het team belangrijker vinden dan zichzelf. De All Blacks staan vol met rituelen en tradities. Houd je hier niet van, dan heb je niets in het team te zoeken. Je moet echts iets willen bijdragen aan het team. Het shirt dat je voor een korte (interland)periode mag dragen, moet je in een betere positie weer willen afstaan. Dat is wat je bijdraagt. Een mooie anekdote uit het boek is dat iedere nieuwe speler die geselecteerd wordt, een prachtig zwart boek krijgt, met daarin de regels van de all blacks, maar ook een flinke hoeveelheid spelers die het shirt hebben mogen dragen. De rest van het boek is blanco. Klaar om door jou ingevuld te worden. Wat ga jij bijdragen? Wat wordt jouw legacy?    

haka-3

Wat vonden wij van het boek?

Wij vonden het een interessant boek met vele mooie metaforen en evenzoveel WOEHA momenten. De inhoud is niet bijzonder diepgaand en heeft voor de Calvanistische Nederlander een te groot testosteron gehalte. Maar dit neemt niet weg dat de voorbeelden van de All Blacks, erg aansprekend zijn en de inspirerende quotes ook daadwerkelijk inspireren. Je moet er alleen niet teveel op een dag lezen. Daarom vinden wij het zeker niet ‘unputdownable’ zoals bloomberg de recensie schrijft. Maar zeker de moeite waard om te lezen en inspirerende lessen uit te halen.

Een ander nadeel van het boek is de mannelijke insteek van het verhaal. De All Blacks zijn natuurlijk mannelijke rugbyers in een zeer fysieke sport. Dit vertaald zich ook in de lessen uit het boek. Ik kan mij voorstellen dat er ook mixed teams of vrouwen teams zijn die zich niet in alle lessen identificeren en het testosteron gehalte wat zouden temperen.

Wil je als teamcoach nog meer uit je team halen en zoek je inspiratie om dit te doen, dan is dit zeker een must-read.

Hoe haakt het boek in op onze filosofie?

Als leider ben je ook een team coach. Je zult moeten kunnen inspireren en teams uit een dal moeten kunnen trekken. Dit boek geeft je hiervoor goede handvatten. Daarnaast is de metafoor die in het boek gebruikt wordt; het rugby team dat terug naar de kernwaarden moet, uitstekend geschikt om met je eigen team te reflecteren.

Alle kritieke leiderschapseigenschappen komen nadrukkelijk naar voren en maakt dit boek een uitstekende aanvulling van onze bibliotheek.    

legacy