fbpx

Leiderschap is een keuze  

Leren van de beste denkers en doeners ter wereld.

 

Samenvatting

Haijtema geeft in het boek ‘Leiderschap is een keuze’ een overzicht van vele interviews die zij heeft gevoerd met aansprekende leidinggevenden. Zij maakt een onderscheid tussen de ‘denkers’ en de ‘doeners’. De denkers zijn de zogenaamde goeroes. Zij die voor heel veel geld lezingen geven, boeken schrijven en colleges geven aan een van de prestigieuze universiteiten die de wereld kent. Voorbeelden hiervan zijn Stephen Covey, Manfred Kets de Vries, John Kotter en Henry Mintzberg. De doeners zijn de mensen die leiding geven (of hebben gegeven) aan grote organisaties en vertellen vanuit hun ervaring. Voorbeelden hiervan zijn Peter Bakker, Jack Welch en Madeleine Albright. Deze tweedeling is leuk, slim en nodigt uit tot lezen.

De interviews richten zich voornamelijk op de vragen ‘wat is leiderschap’, ‘hoe verschilt het van managen’ en hoe geven we leiding in de toekomst’. En hierin verschillen de meningen behoorlijk. Haijtema slaat in haar inleiding de spijker op zij kop door te zeggen dat elke situatie om ander leiderschap vraagt.

 

 Onze mening

 Wij vinden het boek zeker de moeite waard om te lezen. De opzet van het boek heeft echter veel meer potentie dan er nu wordt uitgehaald. Juist de koppeling tussen de ‘denkers’ en de ‘doeners’ en de gemene deler tussen deze 2 groepen. Of misschien wel de gemene deler per groep, dat zou nou echt interessante informatie zijn. Wat vindt Haijtema als psycholoog er zelf van? Dat wil de lezer weten. Het is duidelijk dat de schrijfster in het begin aangeeft dat het boek meer vragen moet oproepen dan beantwoorden, maar dat willen we als lezer helemaal niet. Zeker niet als er zoveel kansen voor het oprapen liggen.

Interessant van het boek is dat de denkers en doeners regelmatig met elkaar (en onderling) worden geconfronteerd in het interview. Slechts zelden zijn ze het met elkaar eens. Hoe meten we dan de waarde van deze uitspraken? Wie heeft er gelijk? Of hebben ze wellicht allemaal gelijk. Uiteindelijk zijn wij van mening dat de doeners met een succesvolle onderneming altijd gelijk hebben!

Ook vinden we het jammer om te zien dat sommige interviews zijn opgenomen terwijl ze wat ons betreft beter buiten beschouwing hadden kunnen blijven. Als lichtend voorbeeld zien we een ongeïnteresseerde en narcistische John Kotter. Het interview biedt weinig nieuws en het lijkt erop alsof hij alleen vanwege zijn naam is opgenomen. Slechte keuze wat ons betreft.

Wel een bijzonder inspirerend interview wordt gehouden met onder meer Peter Bakker. Goed om te zien dat we in Nederland zulke leiders hebben rondlopen.

Tot slot vinden we het een nadeel dat door de opzet van het boek de informatie snel dateert. Zo is Stephen Covey in 2012 overleden, krijgen bedrijven nieuwe namen, vinden er bestuurswisselingen plaats of vallen mensen van hun troon. Dit maakt dat het boek wat ons betreft niet tijdloos is en dit zorgt ervoor dat het regelmatig een ‘refresher’ nodig heeft. 

 

 

 Het boek en onze filosofie

Haijtema slaat met de inleiding vooral de spijker op zijn kop. Leiderschap is voor iedere situatie anders! In crisistijd zul je anders moeten leiding geven dan wanneer een bedrijf succesvol is en wil groeien. Dit is de basis van het LiDRS-model. Er is geen handleiding hoe je leiding kunt geven in jouw organisatie. Je zult zelf moeten ervaren, moeten doen en moeten leren om de juiste afstelling van jouw leiderschapsmengpaneel te vinden. Je moet zelf leren wat de variabelen zijn en welke invloed deze hebben op jouw leiderschapsstijl. Hiermee raakt Haijtema (vast onbedoeld) de essentie van LiDRS.

Leidinggeven doe je ook aan jezelf! Wederom een tekst uit de inleiding die prima aanhaakt op onze filosofie. Verantwoordelijkheid nemen en in beweging komen, dat is wat er moet gebeuren. Keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen, het is wel lastig! Maar niemand heeft gezegd dat leiderschap eenvoudig is.

Wil je een goede leider worden, dan zul je altijd blijven leren. Je horizon verbreden, praten met en luisteren naar anderen. Een goed leider is van nature nieuwsgierig. In die zin is dit boek dan ook aan te bevelen. Hoe denken anderen over leiderschap, die vraag wordt in ‘Leiderschap is een keuze’ beantwoord.