fbpx

Onze ijsberg smelt!

Succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden

Samenvatting

 

‘Onze ijsberg smelt!’ is een leuk en inspirerend boek over verandering onder moeilijke omstandigheden en hoe je daarmee om kunt gaan. Het verhaal gaat over een pinguïnkolonie die op een smeltende ijsberg leeft. Hoe de individuele pinguïns hiermee omgaan is grappig beschreven maar het gaat natuurlijk over de lessen die daaruit getrokken kunnen worden. Deze lessen zijn zowel thuis als op de werkvloer toepasbaar.

De pinguïns leven in de veronderstelling dat hun leefomgeving niet verandert. Deze werkelijkheid wordt op een dag wreed verstoord als pinguïn Fred ontdekt dat de ijsberg waarop ze wonen smelt. Hierop breekt algehele paniek uit. Alle pinguïns reageren anders en komen met een verschillende oplossing. De diverse pinguïns in verschillende personages zijn heel herkenbaar uit het dagelijkse leven. Fred is de introverte, maar uiterst scherpe waarnemer. NeeNee is de pinguïn die alleen maar problemen ziet (hoe herkenbaar!). Alice is operationeel en de actiegerichte doener terwijl Louis de ‘leider’ is die alles overziet en richting geeft. Uiteindelijk wordt het alle pinguïns duidelijk dat er maar 1 oplossing is; samenwerken!

Het boek laat zien hoe individuen, groepen of organisaties om kunnen gaan met veranderingen en hoe er nieuwe kansen gecreëerd kunnen worden. Hiervoor schetsen de auteurs een proces voor succesvolle verandering. Voordat je begint moet de verandering goed worden voorbereid. Door het creëren van ‘awareness’ laat je anderen zien waarom de verandering belangrijk is en waarom iedereen dus in beweging moet komen. 

 

Een leidend team met de juiste kwaliteiten moet de verandering kunnen sturen. Zij moeten over leiderschapskwaliteiten beschikken en geloofwaardig zijn. Daarnaast moeten zij goede communicatieve vaardigheden, autoriteit, analytische vaardigheden en gevoel voor urgentie hebben. Dit team moet een visie ontwikkelen en een strategie uitdenken.

De uiteindelijke verandering komt door het creëren van draagvlak door communicatie, het tempo van de verandering hoog te houden en door korte termijnsuccessen te genereren. Kortom; ‘getting the job done’. Als uiteindelijk de nieuwe situatie er is moet een nieuwe cultuur worden gecreëerd die de oude tradities vervangt. 

 

Onze mening

 

De auteurs maken gebruik van een aansprekende parabel. Het is een leuk en gemakkelijk leesbaar boek. Door de verhaalvorm blijven veel lessen goed beklijven. Het voordeel van de parabel zijn de herkenbare situaties en de aandacht voor logica, communicatie, initiatief en actie. Hiermee maken de auteurs de veranderaanpak concreet en toepasbaar. De handvatten die aan het einde worden gegeven zijn praktisch en gemakkelijk te onthouden. Een kritische noot is wel de beperkte diepgang van het boek. Het gaat in op een aantal standaard persoonlijkheden die vooral zichzelf blijven. Alleen door als team te werken komen ze gezamenlijk tot een oplossing. De rol van de individuen en leiderschap wordt in onze ogen daarbij onderbelicht. Louis de leider kan goed luisteren. Dit is een belangrijke eigenschap maar leiderschap is meer dan luisteren alleen. Leiderschap bij verandering gaat ook over visie hebben en het uitgebreid communiceren van het gezamenlijke doel. Dat dit in de fabel niet verder wordt toegelicht is ook wel te begrijpen. De belangrijkste boodschap is namelijk dat een leider goed moet kunnen samenwerken. 

Het boek en onze filosofie

 

Alle belangrijke voorwaarden die worden beschreven haken aan of maken onderdeel uit van ons LiDRS-model. Het leidende team moet over leiderschapsvaardigheden beschikken. Welke vaardigheden dit dan zijn wordt niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken over geloofwaardigheid, communicatieve vaardigheden, autoriteit, analytische vaardigheden en urgentiebesef. Dit zijn enkele bouwstenen die vallen onder de sociale-, handelings-, mentale en sturende eigenschappen. Het blijft bij het opnoemen van de verschillende vaardigheden. Doordat hier maar kort bij wordt stilgestaan is het boek vanuit de ontwikkeling van jouw leiderschap iets minder interessant. De fabel leent zich vooral voor een interessante kijk op veranderingen en hoe je daar als team of als organisatie mee om kunt gaan. Uiteindelijk zal de leider ook onder veranderende omstandigheden de juiste eigenschappen moeten kunnen inzetten. Sta je als leider aan de vooravond van een grote verandering, dan is dit boek zeker een aanrader.