fbpx

Stop Denk Doe

Zo manage je je brein

 

Samenvatting

‘Stop Denk Doe’, gaat in op het veelbesproken onderwerp ‘Persoonlijk leiderschap’.  De auteur maakt veelvuldig gebruik van interessante wetenschappelijke onderzoeken vanuit de evolutie theorie. Het boek is opgedeeld in 3 delen. Deel 1 gaat over persoonlijk leiderschap, deel 2 over kerncompetenties en deel 3 over ‘de praktijk’.

De koppeling naar de evolutietheorie is door het gehele boek ruimschoots aanwezig en houdt de lezer geboeid. De auteur gaat op zoek naar het ‘waarom’ we als mens bepaalde beslissingen nemen. Regelmatig wordt hier een koppeling gemaakt naar primitieve elementen zoals ‘instinct, angst, wilskracht en sociale acceptatie. Het boek geeft de lezer diverse oefeningen en poogt om hiermee de lezer meer grip te geven op persoonlijk leiderschap.

Wat vinden wij van het boek?

Het boek heeft ons weten te boeien door de interessante theorieën en geweldige inkijk in de evolutionaire psychologie.  Wat we jammer vinden is de ogenschijnlijke arrogante toon en verheven attitude van ‘wetenschappers’ op zij die wel vanuit ervaring of een andere wetenschapsveld naar leiderschap kijken. Dit doet wat ons betreft afbreuk aan de interessante boodschap en mooie onderzoeken van de auteur.

 

Vooral de negatieve klank over woorden als zelfhulpgoeroes doen afbreuk aan de boodschap. Temeer de auteur zelf de ene na de andere oefening inbrengt om het boek voor een breder publiek dan wetenschappers aantrekkelijk te maken. Oefeningen die overigens niet aanzetten tot actief aan de slag gaan.

Los van deze kritische noot vinden we vooral deel 1 van het boek ‘Persoonlijk Leiderschap’ erg interessant. Vele voorbeelden uit de wetenschap gebruiken we zelf ook in onze trainingen. Het had hier en daar zelfs nog verder de diepte in gemogen. Het voordeel van deze opzet is wel dat je vele korte verhalen leest over wetenschappelijke onderzoeken. Mocht er echte interessante voorbeelden inzitten waar je meer over wilt weten, dan zorgt de overzichtelijke literatuurlijst voor een uitkomst.

Deel 2 van het boek gaat over kerncompetenties (zelfreflectie, zelfsturing en focus). Dit vinden wij minder pakkend dan deel 1. Maar ook hier vele voorbeelden uit de wetenschap die de moeite waard zijn om te lezen.

Deel 3, de praktijk, staat in schril contract met deel 1. Vooral de link naar timemanagement is nou net iets wat dit boek niet nodig heeft. De focus had wat ons betreft veel meer op wilskracht en wetenschap kunnen liggen, in plaats van populaire theorieën te gebruiken zoals eenvoudige timemanagementtrucjes.

Al met al vinden we ‘Stop denk doe’ een leuk en interessant boek waarvan we deel 1 uit het boek van harte kunnen aanbevelen.

Hoe haakt het boek in op onze filosofie?!

De vele theorieën haken naadloos in op de filosofie van LiDRS. Met name de voorbeelden uit de evolutietheorie en de onderbouwing waarom we beslissingen nemen, zijn een goede aanvulling op de theorie van LiDRS.