fbpx

Verbaal Meesterschap

Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden

 

 

Samenvatting

Verbaal meesterschap is opgebouwd uit 2 delen. In het eerste deel wordt de lezer de randvoorwaarden meegegeven om goed en effectief te communiceren. Hierbij ligt een grote nadruk op het luisteren, nadenken over je respons, de keuzes die je hebt in je reacties (en met name de effecten) en andere bias die jouw verbale meesterschap onderuit kunnen halen. Nuttig en interessant om te lezen. Maar het wordt pas echt leuk in deel 2 als er vele tips en trics aan bod komen om beter te spreken!

Iedere boodschap wordt ondersteund door 3 pilaren; Educatie, Entertainment en Empowerment! Hoe je ook je presentatie in elkaar zit, alle 3 de elementen zullen opgenomen moeten zijn waarbij de focus ligt op Entertainment en Empowerment.
Vervolgens ga je als spreker voor de connect en de pre-frame. Een fantastisch hulpmiddel waarmee
je mensen bij de les brengt en de behoefte geeft om meer te willen weten. ‘Wie heeft er wel eens..’ gevolgd door ‘aan het einde van deze presentatie kunt u beter..’

Een volgende tip is het spreken op een 3-tal voorkeur niveaus van de toehoorderes. De auditieve, visuele en kinesthetische luisteraars. Door op de juiste momenten grote bewegingen en snel praten, af te wisselen met rustig spreken en kleine bewegingen, houd je alle doelgroepen bij de les.
Druk heen en weer lopen over een podium leidt af! Pak 1 positie en loop alleen als het effectief is. Bijvoorbeeld door in de tijd terug te gaan of vooruit te blikken of een opsomming te geven waarnaar je terug kunt redeneren. Als je hierbij dan ook nog parallle lle communicatie kunt toepassen door gebaren met je handen te gebruiken, ben je bijna verbaal meester.

Tot slot geeft Claassen de tip om gebruik te maken van directieve commando’s. Hierbij houd je de toehoorders scherp, actief en bepaal jij wat er gebeurt. Uiteindelijk zorg je met een flinke trap na dat jouw boodschap blijft hangen! Dit wordt de ‘blauwe plek’ die nog lang zichtbaar blijft.

Het zijn allemaal technieken die ervoor zorgen dat men iets gaat doen, laten of nooit meer vergeten. 

 

Onze mening

Wij vinden dit boek een zeer, zeer nuttige aanvulling op de bestaande leiderschapstheorie. Kortom, een ‘must read’! Claassen weet met humor en mooie metaforen de lezer van het begin tot het eind te boeien. Maar goed, dit is dan ook precies de essentie van het boek en de verbale meester.

De kracht van het boek zit in de opbouw van de hoofdstukken. Met veel humor maakt bij de lezer nieuwsgierig om vervolgens met prachtige anekdotes het verhaal rond te maken. Claasssen weet duidelijk zijn passie voor het vakgebied en zijn geloof in ‘verbaal meesterschap’ over te brengen. Dit op zich is al een compliment waard!

Enige minpunt is dat het boek geen onderscheid maakt in het publiek en de boodschap die zij wil horen. Het gaat met name om vermaak en de mensen bij de les te houden en probeert sprekerspijn te voorkomen. Maar je kunt je voorstellen dat een zaal vol specialisten wel op een inhoudelijke boodschap zit te wachten. En liefst nog met pen en papier in de aanslag om meer dan 5+2 te onthouden. Zit je als niet specialist in deze zaal, tja dan zul je veel ‘toehoorderspijn’ ervaren. Maar de vraag is dan of de spreker niet goed is, of jij als toehoorder in de verkeerde zaal zit. 

Het boek en onze filosofie

 

Verbaal Meesterschap past als een maatpak in de LiDRS-theorie. Het boek geeft handvatten hoe je als spreker je publiek kunt beïnvloeden. Hoe je als spreker de legitimiteit van ‘spreker’ krijgt. De middelen die hiervoor worden aangehaald werken ook op leiderschap.

Wil je als leider geaccepteerd worden, dan is communicatie een belangrijk onderdeel. De manier waarop je communiceert bepaalt voor een groot deel jouw leiderschap. Kritieke Leiderschapseigenschappen zoals ‘sturende eigenschappen, mentale eigenschappen maar vooral ook waargenomen eigenschappen’, komen terug in de theorie van Claassen.

Heb je het boek ‘Verbaal Meesterschap’ goed gelezen en kun je de theorie van Claassen goed toepassen, dan ben je al een goed op weg om ook de legitimiteit van leiderschap te verkrijgen. Overal en altijd!