fbpx

De 10 tips die iedere jonge leidinggevende moet weten!

Tijdens onze trainingen zien we vaak jonge, ambitieuze en talentvolle professionals die als beginnend leidinggevende tegen dezelfde uitdagingen oplopen. Ze zijn vaak hoog opgeleid, ze kennen de theorie en hebben een paar jaar werkervaring. Toch lopen ze vaak tegen problemen aan waar ze niet de praktische handvatten voor hebben. Dit levert onvrede en onrust op maar soms ook frustraties gevolgd door een zoektocht naar een nieuwe baan. Niemand is hierbij gebaat. Een werkgever verliest weer een goede werknemer waar zij veel tijd en energie in hebben geïnvesteerd en de jonge manager verliest vooral veel energie aan negatieve zaken die weinig bijdragen aan het beste resultaat. Vanuit de gedachte dat mensen het belangrijkste kapitaal zijn van een organisatie, zijn wij gaan nadenken hoe we met onze trainingen een bijdrage kunnen leveren aan het verder ontwikkelen en begeleiden van young professionals en aanstormende talenten. Om een sneak preview te geven van deze trainingen, hier alvast een aantal tips die je helpen beter leiding te geven.

1. Straal vertrouwen uit

Leiderschap gaat voor een groot deel om de waarneming (perceptie) en het gunnen van een leiderschapspositie. Indien je de ervaring mist en moeilijk kan terugvallen op autoriteit op basis van ‘kennis van zaken’ is het juist van belang dat je vertrouwen uitstraalt en durft te vragen. Wees nieuwsgierig, vraag door, laat jezelf niet afbluffen. Met eenvoudige handvatten leren wij je tot in detail hoe je vertrouwen uitstraalt.

2. Vertrouw op je mensen en delegeer

Een teamlid heeft een probleem en komt bij jou. Als jonge leidinggevende voel je direct de noodzaak om in te grijpen en het probleem over te nemen. Je kunt echter niet alle problemen overnemen en tegelijkertijd het overzicht bewaren en leiding geven. De kunst is om te vertrouwen op je mensen en te leren delegeren. Delegeren leren we je vooral door te doen. Tijdens onze langere trainingen gaan we hier daadwerkelijk mee aan de slag.

3. Stel grenzen

Zorg dat je duidelijk bent in wat je wel en niet accepteert. Vanaf het eerste moment kun je hier geen haarbreed aan toegeven. Iedereen weet wat jouw standaarden zijn en conformeert zich daaraan. Denk daarom ook goed na over wat voor jou persoonlijke grenzen zijn en welke grenzen je aan anderen stelt.

4. Leid naar boven

Ook als jonge leidinggevende heb je te maken met mensen van wie je sturing ontvangt. Een uitdaging is om ook aan hen leiding te geven. Hoe zorg je ervoor dat je draagvlak vindt voor jouw manier van werken? Manage, coach en stuur de mensen boven je! Ook, of misschien wel juist dat is leiderschap.

    DOWNLOAD ARTIKEL

    Vul je gegevens in en ontvang het hele artikel.